View Single Post
Staro 24.10.2007., 09:33   #49
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor LorD ClockaN Pregled postova
Evo sranja...

Našao sam neki disk od 40gb u ormaru i instalirao ubuntu na njega, i particionirao ga kako si rekao. Tokom instalacije sam imao neku opciju da instalira boot manager na hda0 i tako sam pustio i sada lijepo nemogu pristupiti d disku iz viste, jer mislim da je ubuntu hda0 stavio kao taj disk D jer raid niti ne vidi...

Nemogu botat u ubuntu jer... Normalnim paljenjem računala mi ulazi u vistu, ako izaberem da mi boota sa 40gb diska, ništa se ne dešava, a ako stavim da boota sa tog D diska, GRUB baci neki error...

Može pomoć kako da dođem do podataka na D disku???

Vista mi ga vidi, ali mi nudi da ga formatira???

edit: vista ga vidi kao RAW
A koju gresku tocno javlja GRUB?
Gle, ovak, nemoj ni pokusati instalirati ubuntu na (pretpostavljam) soft raid, znaci ovaj na jefitnjaku kontroleru na ploci jer to nije podrzano tek tako. Za to ti bi trebao alternate CD i gomila prckanja... Kooliko sam skuzio ti raid imas na SATA diskovima?
Njih bi ubuntu trebao vidjeti kao sda1 i sda2, a tvoj 40 GB bi se trebao pojaviti kao hda? Vjerojatno je nesto prilikom instalacije GRUB-a poslo po zlu. Da li si imao u BIOSu postavljen boot s tog diska prije instalacije ubuntua ili si prvo instalirao, a onda prebacio boot iz biosa? Nekak mi se cini da ti raspored diskova vise nije isti kao sto je bio kad si instalirao, tj. da GRUB sad drugacije "vidi" raspored diskova...just a wild guess
Vista sigurno nece "procitati" particiju koja je formatirana na neki od linux filesystema (ext3 pretpostavljam). Imas nekih drivera za windowse s kojima mogu citati ext2/3 FS, npr. ovaj:
http://www.fs-driver.org/
Ne znam da li radi na Visti, na XP-u radi odlicno.
Ajde baci oko recimo ovdje:
http://www.dedoimedo.com/computers/grub.html
Imas tu neki easy i hard way kako GRUB vratiti.
c-shadow je offline   Reply With Quote