Citiraj:
Autor tor
Pa normalno, bez GUI-a, samo core je prikazana...Misliš da Vista ili XP uzimaju više u ovakvom modu...
|
Vjerojatno. Ali meni je smiješno kako se oni preseravaju s tom hrpom slova na ekranu, iako je vrlo vjerojatno kako taj sustav svjetlo dana neće ugledati narednih barem/minimum tri godine, al bitno da su im puno usta novog OS-a....
Citiraj:
Autor tor
MinWin je svako dobra stvarčica, no treba vidjeti kako će to na kraju u praksi izgledati. Lako je liku pričati o gutanju memorije i harda, dok je sam OS u razvojnoj fazi, pokrenut u MinWin projektu, bez GUI-a, pokrenutih programa itd. Što će biti kada ga nakrcaju svim servisima i ostalim - moš mislit.
|
Al ideja takvih "mini windowsa" je, po mome mišljenju, sjajna. Istina, ne u baš ovakvom obliku. Debian, primjerice, ima odličnu mogućnost instaliranja samo golog OS-a bez ikakvih GUI-a i sl. Nakon toga ti sam biraš kakvo okruženje želiš instalirati i koje aplikacije, itd. Finalni sustav koji sam složio je "težak" svega 1,5GB i 200-tinjak MB u radu - istovremeno mi Vista "ždere" 9GB i preko 500MB u radu (samo OS).... Učinkovitost mi je na gotovo istoj razini.
Mislim da bi u budućnosti trebali napraviti OS-ove koji bi se u potpunosti prilagođavali korisniku, bez nepotrebnih stvari (drivera, language packova, aplikacija, servisa, itd.), odnosno prilagođavali bi se korisničkim potrebama i njihovom hardveru..... no dobro, to već ulazi u domenu fantastike s obzirom na današnju situaciju.....