EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Autor xlr
Pokušat ću što jasnije opisati problem, pa se unaprijed ispričavam na podužem postu i zahvaljujem na čitanju istog.
Komp je naveden u profilu. Prije neki dan sam kupio samsung 2032BW. Od prije imam GF4Ti4200 128MB AGP8x (Gainward). Ta kartica ima VGA i DVI izlaz, a ja sam mislio za spajanje monitora i kompa iskoristiti DVI. Tu dolazi do problema:
(pišem iz prvog lica u realnom vremenu radi lakšeg uživljavanja u problem)
Komp je do ovog trenutka ispravan i upravo sam ga isključio da spojim monitor na DVI. Spojio sve, palim komp... Vidim post, očitava se memorija i CPU, ali kod stavke "detecting IDE devices..." se smrzne. Resetiram komp. Sad nema slike na ekranu, matična tuli signale za memoriju i izbacuje 1Ch na LED displeju. 1Ch ukratko znači da je problem u detektiranju memorije i vezano za radnu memoriju. Drmam RAM, reinsertam pločice i čistim BIOS.
Nakon toga iskopčavam monitor i spajam TV-Out i TV (to sam imao spojeno prije ovog monitora i uredno je radilo). Opet nema slike na TV-u, a matična izbacuje 1Dh i jednom dugačko zatuli (nikad čuo za taj zvučni signal, radi se o Award BIOS-u). 1Dh znači: citiram iz manuala "Initial early_pm_init switch" i nemam pojma šta mu to znači točno. Drmam RAM, vadim VGA i ponovo vraćam...
Sada spajam monitor preko VGA kabla. Nakon nekoliko pokušaja proradi i napokon ulazim u Windowse (nije da se hvalim njima  ). Tu je stvar proradila ali problemima nije kraj...
|
Iz ovog opisa se vidi da neki kontakt između određenih komponenata nije dobar. Bilo bi dobro sve komponente izvaditi iz kućišta, dobro i pažljivo očistiti, spojiti na stolu i onda vidjeti kako se ponaša. Posebnu pozornost obrati na SATA kabele koji znaju biti jako nekvalitetno i labavo napravljeni. Kad guraš memoriju u slot, moraš čuti "klik", to valjda već znaš.
Citiraj:
Autor xlr
Primjetio sam probleme i u radu.
1. Monitor je spojen preko VGA. Refresh podesim na 60Hz. Slika izgleda ovako:

Po cijelom ekranu su ovakve "pruge" koje mute sliku... Sada ga držim na 59Hz i nema problema sa prugama.
|
Potpuno istu stvar sam vidio kod jednog svog lege. Ima neki Samsungov 20" LCD, ali samo sa D-SUB-om, nema DVI-ja, i nikako ne mogu maknuti te mutne dijelove. Grafa je integrirana GeForce 6100. Ili je problem u grafi ili lošem kabelu.
Citiraj:
Autor xlr
2. Prilikom rada i neovisno o vremenu provedenom u radu, monitor nekada počne titrati. To izgleda kao da se npr na TVu pokvari slika i dođe do pojavljivanja šuma. Slika se ne gubi, ali je prekriva na trenutke film šuma. Snimio sam jedan uzorak toga pa pogledajte (imam i video, al najbitnija su ova 2 frejma):

Ovaj problem se pojavio nekoliko puta dok sam ovo pisao.
|
Jednom davno samo zbog lošeg napajanja imao valove po monitoru, bez obzira bio spojen CRT ili LCD, valovi su uvijek bili na monitoru. Vjerojatno nešto nije bilo dobro uzemljeno ili što već pa je "probijalo" na monitor. Probaj drugo napajanje iako ne mora biti ono u pitanju.
Citiraj:
Autor xlr
3. Probao sam jednom prilikom spojiti monitor na DVI dok je komp upaljen. Rezultat je bio smrzavanje kompa, tuljenje memorije, ponovno zezanje sa mrdanjem RAM-a i sl što sam već napisao gore.
|
Ponavljam opet ono gore: provjeri kontakte svih komponenti, posebno SATA kabela i grafe. Možda je mrdneš malo pa izgubi kontakt. Također, ako imaš drugi DVI kabel, probaj i njega. Nije isključeno da radi kakav kratki spoj ili slično.
Citiraj:
Autor xlr
Još jedan problem kojeg možete povezati s gore napisanim:
Komp mi je NEVJEROJATNO osjetljiv na udarce. Npr slučajno koljenom udarim stol. Komp se smrzne. Ako ga pustim dovoljno dugo onda će se sam resetirat, ali ga inače ja ručno resetiram. Kod POST screena se slova izdeformiraju tako da ih nije moguće čitati. Kad se pojavi Windows loading screen onaj progress bar je isto u klincu. Nakon ovoga se pojavi crni ekran i komp ne mrda. Nekada se umjesto svega ovoga jednostavno oglasi matična i tuli signale za grafičku. Ovo mi se dogodilo više puta! Zanimljivo, nekada ne poduzmem ništa po ovom pitanju i drugo jutro komp jednostavno proradi..
|
Opet ponavljam: kontakti vjerojatno nisu dobri. Što se tiče slike, opiši malo bolje kako to izgleda ili jednostavno uploadaj sliku. Ako imaš neku drugu grafu s DVI-jem, stavi je.
Citiraj:
Autor xlr
- Zašto mi se sve ovo događa?
- Da li je monitor ispravan ili je samo problem u grafičkoj/memoriji/VGA konektoru...
- Zašto mi ne radi DVI na grafičkoj?
Zahvalan sam svakome tko makar pročita ovaj problem, cijenim to, a još ću više biti zahvalan nekome ako mi pomogne. Ovo mi je prvi LCD, prije sam imao CRT kojeg sam se napokon riješio... Užasno sam živčan i ne znam više što bi radio.
|
Provjeri i napravi sve što sam ti gore predložio pa ćemo vidjeti kako dalje. Sad je najvažnije biti smiren i korak po korak sve raditi i pamtiti što radiš. Nemoj se živcirati bezveze, nema koristi. Ipak je to samo komp...
|