View Single Post
Staro 20.10.2007., 20:55   #1
mr.magenta
Registered User

Datum registracije: Oct 2007
kombiniranje speedtoucha & se515

Ovako, imam malo specifičan problem...
Trenutno koristim iskon.duo. Do prije godinu dana imao sam thtov max-dsl.

Ono što želim učiniti je kombinacija uređaja iz te dvije ponude:
Speedtouch bih koristio za pristup internetu i voip, a se515 za wlan unutar stana.
Razlog je prvenstveno istraživački, međutim, konkretno osim što se hoću poigrati s tim umrežavanjem, htio bih da wlan preko noći mogu na "šalter" ugasiti jer mi je router točno u ravnini glave dok spavam.

Dakle scenarij je slijedeći: speedtouch je spojen na telefonsku liniju. DSL, Internet i Voip lampice su zelene. Palim laptop i preko web sučelja gasim wlan modul na speedtouchu. Na ethernet port speedtoucha spajam se515 i brišem prijašnju wlan konfiguraciju iz laptopa. Spajam se na se515 i preko njegovog web sučelja rihtam mu ip adresu tako da odgovara speedtouchu. Konkretno, Speedtouch je na 192.168.100.1 . se515 je dosad bio na 192.168.1.1 (jos od t-coma je tak ostalo). Sada ga prebacujem na 192.168.100.11 .Rebootam oba uređaja i nakon toga oni se međusobno vide.
Dakle, mogu se spojiti na se515 i preko njega pristupiti web sučelju od speedtoucha, i obrnuto. Isto tako na speedtouchovom sučelju se vidi se515 i svi uređaji koji su spojeni na njega. (Bratov laptop i printserver).
Dakle, wLAN unutar stana radi besprijekorno. Svi uređaji u kući se međusobno pingaju i rade bez greške.
Kućna platforma je savršena.

Sad me zanima slijedeći, ključni korak: kako podesiti se515 da uređaji koji su spojeni na njega automatski preko speedtoucha izlazi van na net?
Koje su postavke i informacije za to potrebne? Inače sam middle-advanced korisnik, najveći problem mi je što su mi logika samih tih konekcija i osnovni pojmovi prilično jasni, međutim detaljne postavke unutar se515 su prilično neintuitivne. Što su mi sljedeći koraci? Puno hvala na pomoći.
Da pojednostavnim sve ovo gore.. sad imam laptop u krilu i s njim sam povezan na se515. se515 i speedtouch su međusobno povezani ethernet kablom lan1 na lan1. Preko se515 vidim speedtouch, mogu mu pristupiti, kako sad dalje na net?
mr.magenta je offline   Reply With Quote