View Single Post
Staro 12.10.2007., 23:01   #393
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Lord_Calidor Pregled postova
Mozda nisam. Ajd malo opsirnije, sto je lik rekao?
Napomenul sam - teorija.
Ukoliko je metalna povrsina "glatka" nema izrazene spice koje ostaju na povrsini metala prilikom obrade brusnim papirom, nego su to glatki bregovi, kojih je znatno manje nego spica ilitiga bridova.
Prilikom nasjedanja metal-pasta-metal bit ce puno manje kontaktnih povrsina izmedju 2 metala kod bregova, nego kod vece kolicine ostrih bridova, koji se i laganim dodirom mogu deformirati, te se i dodirna povrsina povecava.

To je otprilike objasnjenje profesora.

A sad : to kaj mi svi zajedno stavljamo, manje-vise zrno rize, a nikad nije tak.
Zakaj??
Volumen zrna rize je 0,0175ml
Gustoca AS5 je 2,4 g/ml
Kod nas se najcesce prodaje pakung od 3,5g
Jednostavnim racunom dobijemo da je 3,5 g paste 1,45ml.
Iz tog 1,45ml bobijemo 83,333 zrna rize.
E ko od nas uspije naliciti prek 80 proc. s jednom jadnom 3,5 gramskom tubicom??

Nadalje: Toplinska vodljivost bakra je 401 W/mK, aluminija 237, dok je ta vrijednost termalnih pasta puno, puno manja.
Kod pasti na bazi cink oksida je 0,7-0,9 W/mK, na bazi srebra 2-3 ili vise.
Cak sam i nasel jednu koja ima 4 W/mK

Sad i dolazimo do bitnog.
Buduci da je paste (termalne barijere) uvijek u prevelikim kolicinama ipak ce vise paste uci u hrapaviju povrsinu nego u glatku, te ce razmak izmedju metalnih povrsina biti manji.

A da je sve to teorija dokazuje i ovaj link, jer je po meni puno bitnije imati ravnu povrsinu nego spiganu (konkavnu ili konveksnu).
A s ravnom bazom se bas i nemre pohvaliti ST, a ni zalman.

Uff al sam ga tipkal - na poslu sam i imam vremena . Kak mi je krenulo mozda zapocnem i s diplomskim
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline