View Single Post
Staro 08.10.2007., 00:30   #5
munst0r
Premium
Moj komp

munst0r's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor doom206 Pregled postova
Zanima me koja je razlika (ako je uopće i ima) između ova dva programska jezika. 2. sam razred srednje i upravo smo počeli učit programirati u C-u, a susreo sam se i sa nazivom c++, pa bi vas molio da mi pojasnite razlike. Unaprijed hvala!

Glavna razlika izmedju C-a i C++-a je u tome sto je C++ objektno orijentirani jezik, dok C to nije. Vjerojatno se do sada nisi previse susretao s pojmom objektno orijentiranog programskog jezika pa ti nije bas potpuno (ili uopce) jasno o cemu se tu radi. No, recimo samo da je to jedna jako dobra stvar i da danas nikome nece pasti na pamet da pokrene ozbiljniji projekt u nekome neobjektno orijentiranome jeziku (osim ako je mazohist, glup ili za to ima jako dobar razlog). Objektno orijentirana paradigma uvelike olaksava izradu programa te timski rad i omogucuje ponovno iskoristavanje (reusability) pojedinih djelova koda...

Upravo zbog toga je C++ dugo vremena predvodio kao najpopularniji programski jezik. No, danas mu popularnost sve vise i vise otimaju novi objektno orijentirani jezici poput Java-e i C#-a. Valja napomenuti da C++ nije pravi objektno orijentirani jezik. To je samo neka vrsta nadogradnje C-a kojom je omogucena upotreba objekata i nekih novih naredaba, ali i svih starih elemenata C-a. Za razliku od toga, jedino sto C# ima zajednickoga s C-om (i C++-om) jest slovo C u nazivu. C# (bas kao i Java) je potpuno objektno orijentirani jezik i daleko je upotrebljiviji od C-a.

C je veoma stari programski jezik koji u danasnje vrijeme sve vise i vise zamire u nekoj ozbiljnijoj upotrebi. Sada glavnu ulogu ima u skolama kao odlican programski jezik u kojemu ce se mali programeri nauciti osnove programiranja i programerskom nacinu razmisljanja. Neka ozbiljna prednost u kojoj prednjaci nad C++-om i C#-om jest brzina. Tako da se C cesto koristi dok je potrebno jako optimizirati neki algoritam (npr. pri izradi 3D igara)...
munst0r je offline   Reply With Quote