View Single Post
Staro 04.10.2007., 15:09   #163
Skuki
Premium
Moj komp

Skuki's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Prvo, "usmeni dogovor" pravno ne postoji. .
ajme majko, meni je ovo kao pravniku i osobi koja radi u struci nesto kao da si rekao "zamlja je ravna a ne okrugla".

Ugovori mogu biti sklopljeni u usmenom i pismenom obliku. Neki ugovori moraju biti sklopljeni u pismenom (npr kupoprodaja nekretnine i dr) a neki mogu biti u usmenom (kupoprodaja kifle, kupoprdaja graficke). Građansko pravo, Petar Klarić, Martin Vedriš, NN 2002, str 125

Citiraj:
Drugo, sudu se mora predociti prihvacanje kupca na odustajanje od zakonskih prava. .
Da, ali u ovom slucaju ne postoji odustajanje od zakonskih prava. Tvoja zabluda polazi od toga da smatras sto su tvoja prava zagarantirana zakonom, ali nisu ako je prodavatelj drugacije naveo u uvjetima. vidi dolje zasto

Citiraj:
I dalje, pokazi mi koji potpis kupac daje na koji ugovor sklopljen u maloprodaji, a posebno mi pokazi jedan jedini ugovor u kojem je to definirano (pismena izjava kupca o odricanju zakosnkih prava).
Ugovor o kupoprodaji graficke kartice sklapa se ovako: dan'. dan'. Ja bi graficku 8800gtx. Evo izvoli, 3 soma kuna. Evo izvolite, fala, evo vama graficka, fala dovidjenja. Ugovor o kupoprodaji je sklopljen u usmenom obliku. Potpis na ugovor ne treba jer nije napisan. Kupac je prihvatio jamstvene uvjete jer su one sastavni dio ugovora. Ti se nisi sa njima upoznao i tko ti kriv.

U ugovoru to (izjava o odricanju od prava) ne mora biti definiriano jer je definiriano zakonom - "ako stranke drugacije ne dogovore". Ti se ne odrices svojih prava jer su tvoja prava zagarantirana samo ako se sa prodavaocem drugacije ne dogovoris- vidi. Građansko pravo, Martin Vedriš, Petar Klarić, Narodne novine 2002, str 410 drugi odlomak.

Citiraj:
Zatim, kad kupujes automobil, ako naidjes na nesto sto ti se ne svidja, a ne spada u krsenje zakona, gresku ili nedostatak proizvoda, ne mozes nista.
Pa da, di je spor
Da li ja mogu kupiti graficku od soma kuna npr i vratiti je zato sto mi igra jedna steka na maksimalnim detaljima a ja sam mislio da ce raditi??

Citiraj:
BTW, DI u zadnje vrijeme ima navalu zahtjeva za gore navedenim i sve rjesava u korist kupaca jer prodavac nema nacina izvuci se od toga.
Ja govorim kako stvari zakonski stoje, ne znam nista o tome sta ti pricas i ne znam kako firme rjesavaju te svoje probleme

A sada vec smo dosadni drugim clanovima foruma, ako se zelis raspravljat posalji mi pm.

Da pojednostavi sve receno:

ZAKON KAZE: jamstveni rok u slucaju zamjene pocinje iznova tece AKO se pordavatelj i kupac drugacije ne dogovore

PRODAVATELJ KAZE: jamstveni rok se u slucaju zamjene samo nastavlja

KONACNO: jamstveni rok se samo nastavlja.

ALI ako se netko nasao u situaciji da mu je roba zamijenjena neka provjeri u jamstvenim uvjetima sta je prodavalj naveo glede nastvaljanja rok nakon zamjene. AKO nije nista naveo vrijedi ZAKON, znaci pocinje teci iznova.