nize temperature-->vece vadjenje masti  )
Visina POT-a?
40-60cm ,ne treba pretjerivati
Kako se stavlja suhi led u POT?
Ukoliko se radi o komadicima ,sa nekakvom kasikom(zlicom) polako ubacivati u POT i paziti sa mjerom (za pocetak 3/5 POT-a ,kasnije dodavati po potrebi). Ako je u plocama ,smanjite ga na komadice pa stavljajte po gore navedenom.
Dodatak suhom ledu je
Alkohol
Aceton
(izaberite sto hocete ,no upozoravam -izljevanje acetona po ploci moze doci do ostecenja)
Bez ovog dvoje suhi led nema ucinka i sistem nije spreman za benchanje .
Acetona/alkohola ide jedno 10ak % POT-a ,mjera preko toga moze dovesti do "nestali u magli" i "vulkana " po hardware-u
Svejedno je hocete li ga stavljati iza ili prije ubacivanja suhog leda u POT.
Slike (link)
Silikon-rijetko se koristi ali postji mogucnost ,kako tko voli .
Vazelin(u spreju)-Ne znam gdje ga je moguce kupiti pa tako da malo znam o njemu ,no ljudi ga stavljaju izmedju procesora i kontakt nozica.
Sve se cesce i cesce sa njim koristi jer ga je lakse ukloniti za razliku od laka.
Neki cak rade to na suho (bez premaza bezbojnim lakom ,ostalo sve ide sto je objasnjeno dole) Samo kod ovog nacina se mora biti jos oprezniji prilikom postavljanja izolacije jer se trebaju sve rupe zatvoriti.
Slike (#1~86kb)/(#2~180kb)

nacini pripreme ploce
by kIngpIn (link)
by Eva2000 (link)
by Flow (link)
nemam vise nista dodat na ovo 
Ovo je neka osnovna teorija sto se treba znati da bi se benchalo na ovaj nacin ,za detalje mozete pitat ovdje ,PM ili koristit trazilicu na XtremeSystems.org (link)
Ukoliko ima gresaka fino bi bilo da prijavite pa cu ispraviti prvom prilikom ,prijedlozi su uvijek dobro dosli jednako kao i pokude .
Ako treba napisat veliki vodic za stikanje ,nema problema -samo me PMajte pa cu napisat kad budem imao slobodnog vremena
-->
Samo bi se nadovezao na Spacemaster-a ako nema nista protiv
vise se tice dry ice-a (suhi led) i to TEORIJE ,praksa nazalost jos nije dosla na red zbog visih sila (zvana-veoma tezak transport suhog leda do mjesta gdje sam ja ,no ako brdo nece Muhamedu -Muhamed ce brdu  )
Ovome pristupite za VELIKOM dozom ozbiljnosti !!! Suhi led nije za zafrkanciju !!!
Suhi led?
Kruta tvar bijele boje koja dolazi u tri razlicita oblika (ne bi previse ulazio u kemiju)
-paletama
-blokovima
-komadicima (slicno kockama obicnog leda)
Prenosi se u stiroporskim kutijama (~110kb)
Njegova temperatura iznosi ~ -79 C
Dobavljivost suhog leda u lijepoj nasoj (prema meni nazalost ne moguc )
MOGUC ! (po zadnjoj informaciji)
Link
Koliko je toga potrebno za koliko vremena !?
Za ~3 sata potrebno je 8-10kg
Cijena nije velika (1kg ~9kn sa pdv-om sto nije strasno)
Opasnost suhog leda?
Problemi:
Kao i u vecini stvari i ovdje ima mnogo opasnosti
-udisanje CO2
-diranje suhog leda rukama
-"vulkana" po hardware-u (objasnjeno dole)
Rjesenja:
-dobro provjetrit prostor u kojem se test vrsi
-nosenje rukavica -u suprotnome se dobiju rane po rukama/etc (gdje god je led imao dodir sa kozom)
Cu je najbolji vodic topline (iza srebra ,no necemo sada o njemu)
mogucnosti (najcesce):
Cu
Al
Al/Cu
Dobar POT je od velike vaznosti (sto bolji POT-->nize temperature-->vece vadjenje masti )
Visina POT-a?
40-60cm ,ne treba pretjerivati 
Kako se stavlja suhi led u POT?
Ukoliko se radi o komadicima ,sa nekakvom kasikom(zlicom) polako ubacivati u POT i paziti sa mjerom (za pocetak 3/5 POT-a ,kasnije dodavati po potrebi). Ako je u plocama ,smanjite ga na komadice pa stavljajte po gore navedenom.
Dodatak suhom ledu je
Alkohol
Aceton
(izaberite sto hocete ,no upozoravam -izljevanje acetona po ploci moze doci do ostecenja)
Bez ovog dvoje suhi led nema ucinka i sistem nije spreman za benchanje .
Acetona/alkohola ide jedno 10ak % POT-a ,mjera preko toga moze dovesti do "nestali u magli" i "vulkana " po hardware-u
Svejedno je hocete li ga stavljati iza ili prije ubacivanja suhog leda u POT.
Slike (link)
Silikon-rijetko se koristi ali postji mogucnost ,kako tko voli .
Vazelin(u spreju)-Ne znam gdje ga je moguce kupiti pa tako da malo znam o njemu ,no ljudi ga stavljaju izmedju procesora i kontakt nozica.
Sve se cesce i cesce sa njim koristi jer ga je lakse ukloniti za razliku od laka.
Neki cak rade to na suho (bez premaza bezbojnim lakom ,ostalo sve ide sto je objasnjeno dole) Samo kod ovog nacina se mora biti jos oprezniji prilikom postavljanja izolacije jer se trebaju sve rupe zatvoriti.
Slike (#1~86kb)/(#2~180kb)

nacini pripreme ploce
by kIngpIn (link)
by Eva2000 (link)
by Flow (link)
nemam vise nista dodat na ovo 
Ovo je neka osnovna teorija sto se treba znati da bi se benchalo na ovaj nacin ,za detalje mozete pitat ovdje ,PM ili koristit trazilicu na XtremeSystems.org (link)
Ukoliko ima gresaka fino bi bilo da prijavite pa cu ispraviti prvom prilikom ,prijedlozi su uvijek dobro dosli jednako kao i pokude .
Ako treba napisat veliki vodic za stikanje ,nema problema -samo me PMajte pa cu napisat kad budem imao slobodnog vremena
Zadnje izmijenjeno od: Optik. 02.10.2007. u 09:43.
|