Prije svega, pozdrav svima.
Kupio sam gorenavedeni prijenosnik prije koja 3 tjedna. Pri samoj kupnji sam bio skeptićan na OS (vista home premium), prije svega jer vistu nikad prije nisam vidio, a kamoli radio na njoj. Nakon toga je uslijedio niz neugodnih iskustava, koji me, konačno, doveo ovdje.
Pri prvom pokretanju, uočio sam da sustavu treba neobično dugo da se "digne". Kroz tjedan dana sam shvatio da je na laptop installirano toliko nepotrebnih gluposti (što vistinih, što toshibinih) koje samo usporavaju kompjuter, koji bi, sa konfom koju ima, trebao "letjeti" (kako je slikovito rekao čiča u dućanu).
Odlučio sam staviti gore windows xp, naravno, prvo sam provjerio da postoje toshibini laptopi za taj OS, koji mi trebaju za neke korisne stvari (touchpad, kamera...) Povjerio sam installiranje frendu koji se bolje razumije u kompjutere jer sam pretpostavljao da bi moglo doći do nekih nepredviđenih komplikacija. Tako je i bilo, ali je on na kraju uspio installirati xp. Naravno, sve je radilo genijalno, ali zvučna kartica nije bila installirana.
To u kombinaciji sa dx10 grafičkom me iznova natjeralo da instaliram vistu, ovaj put "ultimate". Isprva je sve bilo super, ali nakon što sam stavio sve programe koje koristim i zone alarm security suite (zadnju verziju), kompjuter je bitno usporio. To znači - windowsima treba barem deset minuta da se pokrenu i "ustabile" (da se konačno može pokrenuti neki program).
Naravno, pri startupu se pokreću tri programa (i 150 vistinih aplikacija, od kojih se bojim bilo koju isključiti da mi se nebi bacio gatesova faca.)
Konačno, pitanja
Ima li tko kakvih savjeta koji bi eventualno mogli pomoći da kompjuter manje razmišlja, a više djeluje?
Jer dok djeluje, onda stvarno dobro to radi.
Ozbiljno razmišljam da ga odem reklamirati.
No, ne znam hoće li mi to što sam mijenjao OS više puta biti samo dobar argument da im dokažem da stvarno nešto ne štima ili će mi reći da sam prekršio garanciju?
Unaprijed hvala.