View Single Post
Staro 29.09.2007., 18:23   #1
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Kratki review mog hlađenja

Prije otprilike mjesec dana odlučio sam se prebaciti na sck. 939, budget je ipak studentski.

Za razliku od sadašnjeg trenda stavljanja vodenog hlađenja, ja sam se odlučio, odnosno moj budget na zračno hlađenje. Prvi korak koji me pokrenuo u fazu hlađenja je zapravo bila buka serijskog coolera na 6800gs. Vagao sam što uzeti i na kraju sam odlučio za Zalman vf 900cu.

Temperature su sa prijašnjih 45-48 u idleu i 70 do 75 u loadu «pale» na 50 u idleu i 65-67 u lodau. Rečeno mi je da postoji temp vrijednost na kojoj heat pipovi rade. Rekoh u redu. Malo mi je bilo žao novaca koje sam dao al ok. Valjda tak je.

Međutim kad sam utišao grafu čuo se jadni mali vent sa chipseta. Temperatura matične je uvijek bila oko 40 – 44, pa sam odlučio da spojim ugodno s korisnim i kupio plavog Zalmanovog pasivca.

Temp se održavala oko 38 – 40. Ništa bajno al bar ne zuji! Istovremeno sam skočio po Glacial Tech-a Silent Blade-a 80mm jer ne stane više od 80mm na kučištu. Stane max 92 al uz dosta ravnanja lima i naravno bušenja rupa.
Temp se spustila svim komponentama. Grafi za cca 2C, matičnoj za 4C, hardu za čak 8C.

Eh, sad je počeo i proc cooler zujat pa sam odlučio i njega zamijeniti sa Arctic Cooling Freezerom 64 pro.
www.ImagesForMe.com - Free Image Hosting
Imao sam malo hebade sa instalacijom, al nakon 20-tak min sam ga uspio nekako stavit na proc Razočaran zvukom koji je proizvodio Silent Blade zamijenio sam ga sa Sharkonom S –serije i osjetio samo šum strujanja zraka.
Uglavnom zadovoljan! Stavio sam samo jednog za ispuh.

Slike nisu baš bajne - slikano je sa mobitelom k750i

U konačnici uspio sam ostvariti slijedeće temperature:
Hard disk: 30 idle – 36 load
Graf: 43-44 idle – 63-64 load
Proc: 27 idle – 33-34 load
Matična: 32 idle – 36-37 load

Kao što vidite Vf 900cu je proradio i više mi nije žao novaca. Freezer me ponekad u tišini smeta jer radi na 2400 okretaja pa se čuje šum. Razmišljam si dal sam ipak trebao uzeti Zalmana 7000alcu-a i kontrolirat si pomoću fanmatea okretaje.

Zadnje izmijenjeno od: Matt. 01.10.2007. u 11:35.
Matt je offline   Reply With Quote