ABIT IC7-G
Prije nešto vremena pripala mi je neugodna dužnost da preporučim matičnu ploču. Takvo što smatram teškim bremenom s kojim se trebam nositi. Čovjek me pita i očekuje odgovor, a ja smatram da tako stavljam svoj ugled na kocku. Svaki promašaj u odluci bi doveo do gubljenja povjerenja. Kako se radi o uglednom članu ovog Foruma, ipak sam pristao (mučenje, indijanska vatra, zagrebački s tartarom, …).
Uglavnom, ja preporučim ABIT. Tu se ne može fulati. Jest da košta nešto više ali kvaliteta je neupitna. Imam ih od pamtivijeka i nisam vidio zašto bi promijenio mišljenje o tome. Ode sretnik po ploču i kupi IC7-G. Ploča super brza, traži da se overclocka, stabilna, lijepa i opremljena. Dakle, još jedan odabir je završio odlično. Pade meni kamen sa srca a i ponosnom vlasniku koji je mislio da je imao Gremline po kući. Problemi nestali ko rukom odneseni. Nekoliko dodira u BIOS-u, mali upgrade istog i sve je došlo na svoje mjesto. Napokon me neće napadati sa problemima.
Pametno on odlučio da je najbolje da sve svoje kompove poveže nekom mrežom. Ja ga još u tome poticao i obećao da ću mu dati svesrdnu pomoć u tom poduhvatu. Napraviti ću kablove, preporučiti opremu, spojiti, podesiti i zaštititi. Mrežne kartice nisu bile problem jer su bile integrirane na pločama ili u PCI slotu. Ova Abitica ima i Gigabit LAN na ploči. Ajde da se to provjeri. Ušteka on kabel (Horza ga radio, sunce moje) u komp pomlatka i drugu stranu u svoj. Stvar ne hoda. Viče on da mu nije ništa uštekano. Mic po mic i dođemo do zaključka da to on kaže za firewire. OK, no problem. Valja enablat LAN kontroler. U Windowsima se ne vidi, dakle u BIOS-u mora biti. Ode on u BIOS, kad tamo nema te opcije. Pogledam na net i tamo kaže da su BIOS-i za IC7 i IC7-G isti i da će on vidjeti razliku u ploči. Garant su zasrali BIOS u ABIT-u. Valja staviti stari. I to se napravi a promjena nema. Koji je vrag? Pes pregrizo neki kabel, Gremlini, skurena ploča kablom (Horza ga radio), kriva ploča? Piše na njoj IC7, ali od G niti traga. Grrrrrrr. Prodali su krivu ploču. Ali otkud konektori za LAN? Pogledamo na mjesto gdje se treba nalaziti chip LAN kontrolera, a kad tamo sterilna praznina. Ni traga, ni glasa od ikakvog chipa. Zjapi prazno.
Još je ostalo nejasno koliko bi takva ploča trebala imati SATA kanala. Dotična ima samo dva, dok na netu piše da bi ih trebala imati četiri.
Dakle, u ABIT-u su uspjeli napraviti IC7 (što su i napisali) sa LAN konektorima, bez LAN kontrolera, sa dva SATA kanala i istu prodati kao IC7-G. Svaka im čast. Uspjeli su se od firme koja radi fenomenalne ploče srozati na razinu ispod Matsonica. Oni takvo što nikada ne bi napravili i naplatili 1500 kn. Kako sam JA preporučio ABIT kao hardware koji vrijedi, krenuo sam po kalendaru od 1. siječnja i po redu do 31. prosinca skidati sve svece (grijeh je preskakati). Rekoh već da će sve zasrati kada budu počeli svaštariti. Je…la ih ATI kartica. Sada će nju raditi i ostalo sve sfušati. Oprostio sam im jednu sličnu zgodu na mojoj ploči, oprostio sam im šugave HPT kontrolere, oprostio sam im i jednu lošu ploču ali ovaj su put pretjerali. U to ime imam reći samo dvije riječi. WELCOME EPOX. Naravno, dok i oni nešto ne zaseru, a hoće jer bi i oni proizvodili neke kenje osim ploča.
A taman sam se pripremio da izvrijeđam Horzu kako je opet napravio loš kabel. Ovaj se put ipak izvukao.