View Single Post
Staro 28.09.2007., 10:23   #112
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Nije baš sasvim točno vidiš ispravna fraza bi bila - Nikotin može u pojedinca razviti ovisnost jednako jaku ili jaču od heroinske... Jer postoji ti više stvari i svjet (kako si i sam primjetio) nije crno-bijel... Za početak postoji razlika između navike i ovisnosti a onda kod ovisnosti postoje psihološka, metaboličko-psihološka tj kombinirana...

Svako opojno sredstvo ima svoj vlastiti profil ali recimo da alkohol i nikotim mogu razviti i samo psihološku i metaboličku ovisnost, nemože se reći da kod svakog izazivaju metaboličku jer to nije istina ma što neki propagatori po TVu (a mislim da ova tvoja rečenica od samo jednog u nas može doći i taj dosta po Tvu provodi vremena i to daleko više nego u ordinaciji di bi trebao, pa bi onda možda i znao razliku) govorili o tome...

Reko što se mene tiče mogu se napraviti odvojeni bircevi za pušače i nepušače i sve ali apsolutna zabrana je smješna jer po tome ja nesmijem niti u svom stanu pušiti jer je to zatvoreni prostor što je smješno jer ko je tu država da meni brani što ću ja raditi u svoja 4 zida sa sobom...? AKo ne ugrožavam druge izravno onda se to njih ne tiče, možda volim da mi cura gasi ćikove po splolovilu i koga to treba biti briga? Ukratko ili potpuna zabrana ili enk se okane toga jer ovo su gluposti... Koga tu išta od ičega štiti, npr ako ja pušim na terasi pred kafićem jel to onda dozvoljeno? i ako ti dim uđe kroz prozor kaj onda? ili ako ćemo na svim javnim mjestima i u zatvorenim prostorima zabraniti onda je to opća zabrana jer sve je ili javno mjesto ili zatvoreni prostor, osim ako ne misle da idemo pušit u šumu, ali čekaj tu nesmijemo radi šumskih požara... La la...

Recimo ja imam naviku pušenja i naviku pijenja alkohola jer to radim više amnje redovito dakle npr svaka dva-tri tjedna s ekipom odem suknuti par rundi i time imam naviku ili popušim dnevno (uz kavu najčešće) recimo 5-10 cigareta, rijetko kad više jedino ako je neka fešta dakle recimo 1/4 do 1/2 kutije dnevno... Dakle i tu - imam naviku...
Ali recimo poluvrijeme nastupa krize kod nikotinskog metaboličkog ovisnika ti je oko 3-6 minuta dakle on nakon 6 minuta ima potrebu da zapali jer postoji potreba organizma za sredstvom ovisnosti... To su ti oni lančani pušači koji gase jednu i pale drugu... Isto tako imaš recimo tradicijske navike (ljudi s mora će znat) da se uz ručak mora čaša dobrog vina popit, da je ispuste njima će to falit taj dan iako nisu alkoholičari i neće imati delirijum tremens jer ga nisu popili... Tako da nije sve kako se čini... A ja ti pušim sad će bit već 9 godina i pušio sam nekad čak i više i to jačih cigareta nego kaj ih sad pušim i opet se to tako ustabililo, ne razvija svako jednaku ovisnost i zato bolje da se oko toga ne raspravljamo...

Ako ćemo ić štiti populaciju nek duhan skroz zabrane ali onda oću da se zabrane i auti sa unutarnjim izgaranjem jer ja osobno smatram da su oni veći problem, i to znam zašto to smatram a ja ti na faklultetu surađujem u laboratoriju za eksperimentalnu farmakologiju i radim pokuse i radove iz toksikologije organskih spojeva pa mi možeš vjerovat da znam ponešo o tome kako to djeluje...

Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 28.09.2007. u 10:35.
yedwy je offline