Osobno sam pušač već dugo godina, sa povremenim izletima u nepušače... U periodima kad ne pušim (dosta rijetko) cigareta mi se doslovno gadi, no u periodima kad pušim, nimalo. Dapače. Obzirom da nisam razvio neku pretjeranu ovisnost jer prestajem kad hoću, odlučio sam opet prestati kroz neko vrijeme. Tako da me taj zakon osobno i ne pogađa previše. Inače, pušim od dvanaeste godine, od četrnaeste derem kutiju dnevno. Da ima razlike u zdravlju, ima. U periodima kad ne pušim, ne kašljem, nemam šlajma u grlu, ne peckaju me pluča i grlo itd. Tog sam svjestan, no trenutno mi paše. Tj. upravo mi paše, i to obavezno uz veliku šalicu crne kave, sa puno šećera. Tako da slobodno ubrojite i dijabetis, gastritis, Chrona i što već ne u popis boleština koje mi prijete konzumacijom navedenog. Da su cigarete opasne, valjda jesu. Premda dosta kirurga sa instituta za tumore puši. I pije kavu. Provjereno i pouzdano. A postotak ljudi umrlih od raka pluća, a da su nepušaći, jest neznatno manji od broja iz istog razloga preminulih pušaća. O problemima sa srcem uzrokovanim začepljenjem arterija bolje da ni ne pričam. Broj pušača je ovdje zanemariv. Pogotovo naspram broja pretilih ljudi.
Da pušači nebi trebali trovati okolinu svojim ispušnim plinovima prednje strane - donekle se slažem. No mislim da je to donekle udar na ljudska prava. Osobno bih prije zabranio alkohol. Što god vi rekli o tome. Alkohol je odnio više života od valjda svih drugih poroka. A kao što većina Vas dobro zna, ni nemora odnjet život da bi ga uspio uništiti. Koliki je broj ljudi poginuo od strane alkoholiziranih ljudi? Nebrojeno. Vjerovatno više nego što je ljudi umrlo od samog raka pluća. Što je sa ostalim? Sa azbestom u Splitu? Vodom u Vrbanima? Sa zagađenjem vode, zraka, tla uzrokovanim industrijom, prometom, uvozom hrane iz Egipta, iz pustinje? Sa svinjskom, kravljom, ptičjom kugom ili gripom? Sa preko 50 instant zatvorenih pekara u jednom tjednu kontrole? Nepažnjom, nekontrolom i žmirenjem podmazanih nadležnih osoba? Stresom zbog načina života? Niskim plaćama?
Što je sa istraživanjima koja malo pokazuju da je kava živi otrov za organizam, a malo da bi je trebalo piti u litrama dnevno? Novac ili objavljivanje zaključenih stvari zadrtih mislilaca baziranih na pretpostavkama?
A vi se žalite na pušače... Smrde. E pa ljudi, cjeli način života nam trenutno smrdi.
Dođe mi da zapalim cigaretu.
A ak mi to zabrane, pušit ću drogu.

A na kraju - pušili ili ne, u svakom ste slučaju pušač.