Citiraj:
Autor frANZi
Šta ti pušiš automobile? OK. Otrov koji izlazi iz auta, a koji je direktno štetan, je ugljikov monoksid - od njega se možeš otrovati samo ako doslovno pušiš auspuh. Dobro, automobili proizvode i ostale štetne tvari koje zagađuju okoliš, no ne znam da je dokazano da direktno utječu na ljudsko zdravlje - primjerice, nakon 5 godina dobiješ rak ili ti pluća loše izgledaju.
Cigarete pak pušiš, direktno uvlačiš dim - otrov (koja li je već tvar otrovna u cig) se razgrađuje i kad nakon 5 godina pogledaš svoja pluća - imaš šta za vidjeti. Usto, to isto činiš i onome do sebe koji nema izbora.
Da, nemaš ni ti izbor što se tiče zagađenja automobila. Uz argument koji sam gore naveo, ne treba zaboraviti ni to da su nepušači ipak u većini (ili se varam?), kao i vozači.
Uostalom, tko kaže da je uredu što automobili zagađuju? Ja bih bio najsretniji kad bi svi išli na obnovljivu energiju. Od nekud se pak mora početi.
Najlakše je prekinuti raspravu čim se malo zahukta. Ja svoje misli nastojim potkrijepiti argumentima za koje mislim da stoje. 
|
U svjetlu ovog zadnjeg što si napisao dozvoli da te ispravim...
1. Ugljični monoksid je smortonosan i u daleko benignijim koncentracijama od pušenja auspuha, zapravo njegov toksični efekt se osniva na kompetitivnom vezanju na hemoglobin u crvenim grvnim zrncima umjesto kisika i ima ravno 300x veći afinitet za vezanje od kisika pri atmosferskim tlakovima... Ako se dobro sjećam... Netreba ti valjda puno da skužiš problem...
2. U cigaretama ima gomila "otrovnih" spojeva od kojih su najopasniji nezasićeni cikličku ugljikovodici na antracenskom i benzenskom prestenu jer su kancerogeni a sam nkotin je otrovan i prvo podražuje a onda blokira vegetativne ganglije centralnog živčanog sustava, između ostaloga to je jedan od uzroka kardio vaskularnog rizika u pušača...
3. Znači kad bi pušači bili u većini bilo bi u redu da se puši a ovako nije? Analogno ako ludi koji piju i voze budu u većini onda treba ukinuti zabranu konzumacije i ljudi koji loču i voze slobodno mogu igrati "live carmaggeddon" po gradu...
4. Ja sam se zarekao svojevremeno (pred svjedocima) da ću ja osobno prestati pušiti na dan kad naftna industrija UMRE zauvjek, ono sranje koje izlazi iz motora je 100x gore od svih cigareta koje sam popušio i budem popušio u životu, vjeruj mi... Recimo ja sam bio na Jordanovcu na nastavi i popriličan broj ljudi sa rakom pluča tamo (i to u zadnje vrijeme da nebi azbest mješali iako on je druga priča ali za svaki slučaj) NIKAD u životu nije zapalio... Odakle im rak?
5. Paradoksalno je da su pasivni pušači zapravo izloženi većem riziku od prosječnog pušača od dima jedne cigarete jer su pušači em razvili toleranciju na neke stvari em udišu dik kroz filter dok ga pasivni pušači udišu izravno, naravno udišu ga i pušači "čistog" iz zraka ali eto...
6. Ako se od nečeg mora početi zašto to nebi bili npr auti? Jer je jednostavnioje donjeti zakon o nepušenju na javnim mjestima nego se suočit sa činjenicom da je naftna industrija koja je temelj današnje državne kase u svakoj dražvi zapadnog svjeta, inače ne misliš li da je znakovizto da država zabranjuje smo pušenje
na javnim mjestima a ne doma tj ne zabranjuje duhan kao takav? Kaj misliš zakaj je tako? Triput možeš pogađati ko dobiva razliku komercijalne cjene kutije cigareta (koja iznosi par kuna) i stvarne cjene (14-20kn) hint - isti oni koji dobivaju razliku litre benzina od oko 3-4kn do 8 kn kolko košta... Ista stvar vrijedi za cugu samo malo manje ekstremno...