View Single Post
Staro 20.09.2007., 10:46   #90
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp
 
Paske's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: New Eden
Postovi: 3,801
Hmmm ... okey, obzirom da je članak star 2 mjeseca i tema je bila gotova prije mjesec dana ne znam zašto dizati ...

Žao mi je ekipa, ali stari smo !
Igrali smo igre kad su igre tek počinjale, kupovali C64, Amige, razne kvazi konzole ( prije Sega Megadrive isl. ). U to vrijeme je sve bilo novo i uzbudljivo.

Wolfenstein - prvi pravi FPS. Naravno da je bio dobar :P
Duke Nukem 3D - igrao sam ga ko da nema sutra. Danas da netko napravi remake, probao bih demo.
UT - prva igra koju sam igrao online, protiv ljudi, osoba, prijatelja !
Fallout 1,2, Baldurs Gate .... da ne nabrajam.
Dune koji je začeo RTS i C&C koju mu udahnuo život i postavio u legendu.

Sve su te igre bile inovativne jer prije njih takvih igara jednostavno nije bilo ! Nije bilo usporedbe - jer se nije imalo s čim usporediti od prije 5-10 godina.

Danas se rade igre koje su kopije kopija.
Inovativno FPS ? Dobra fora ! RTS koji se ne može pobijediti sa tank rushom - samo nakon nekog vremena kad se ekipa izvježba, a i onda možda. List goes on ...

MMO tržište - staro cca 10 godina, više ako računate MUD-ove. Do pojave WoW-a u najmanju ruku zanemareno. Nešto amera i europejaca koji gnjave i azijati koji igraju ko manijaci. Onda dođe Blizz sa WoW-om ! Najinovativniji dio igre - JEDNOSTAVNO JE ! WoW ne zahtijeva od igrača na početku IQ veći od 80, a i manje je dovoljno. Kasnije se naravno stvar mijenja, ali i dalje ga igraju i klinci i 80 godina djedice ( jedan priest kod nas je imao 81 godinu - raidovi s njim su nezamnjenjivi ). Danas svatko i njegova strina razvijaju neki MMO naslov. Svi se kunu u originalnost i kompliciraju stvari - WoW je jednostavan i ima potporu izvanrednog marketinga, kao i developera bez mrlje. Skoro pa svaki MMO koji izlazi danas se sa njime mjeri.

Ja npr. igram EVE online. Preko 4 godine star MMO. Kompliciran do bola i ne oprašta greške. Ali nakon odskočne daske kao što je WoW - ovo je zakon.

Današnji klinci imaju svoje legendarne naslove. Njih pere neki drugi film. Dođeš malome koji te pita kaj je to EVE, a ti mu spomeneš Elite na 10-u potenciju. Ili mu ideš komentiati kak je BioShock novi sranje, u moje doba se igrao Doom !

Ma nisu igre loše djedice. Nedorađene to svakako, ali se i publika promijenila. Broj konzumenata se ne broji u tisućama, nego u milijunima ... Promijenilo se tržište, kao i ciljana publika. Klinci skinu patch da riješe problem i dalje ih boli briga... Obzirom da nisu igrali starije naslove - njima je sve ovo novo !
Paske je offline   Reply With Quote