View Single Post
Staro 19.09.2007., 12:07   #50
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor KnezTame Pregled postova
Za 3D modelarske alate tipa 3D Max, Maya, Lighwave itd, neznam na cem su bazirani.
Za veliku vecinu MCAD softwarea OpenGl je alpha i omega, naravno kad govorimo o 3D MCAD alatima, tipa Pro/E, SolidWorks, CATIA, Unigraphic SolidEdge itd.
Sam AutoCAD je vise 2D, znaci za njega samoga ne treba neznam kak jaka graficka kartica, vec ona koja je bazirana za 2D.
AutoCAD 3D, vjerovatno takodjer koristi openGL, tak da ako radis u 3D okruzenju potrebna ti je kartica s boljim OpenGl-om.

Neko veli da za renderiranje je potreban samo procesor. To je istina, al treba uzeti u obzir, da prije samog procesa renderiranja, treba uvuci model u software; npr ako je model radjen u ArchiCADu, AutoCADu, ili nekom drugom softwareu. Tada opet treba jaka graficka kartica, jer ti s tim modelm moras moci manipulirati, moras popravljati poligone, moras dodati materijale, osvjetljenje, kameru itd.
Ako imas sporu karticu, cijeli taj proces ce ti biti tlaka, te ce se sve vuc itd.
Naravno govorim o kompleksnijim modelima, a ne o modelu sahofske figure...

Kao i kod svake kupnje novog racunala i komponenta, uzima se u obzir za sto ce one sluziti.
U gore navedenim softwareima mozes raditi cuda, od obicnih sarafa do spaceshutlea.
Ovisno kolko kompleksne modele se misli raditi, o tome ovisi odabir graficke kartice.

Ja sam do sad radio na dvije profi graficke kratice, jedna je 3D Labs WildCat realisam 500, a druga Quadro FX1500, na kojoj trenutno radim.
Moram priznat da uvijek bi birao 3D Labs, za te novce (WildCatica je bila cca 5k kn) daje najbolje moguce rezultate, dok ova quadrica mi se cini dosta slabijom u odnosu na wildcat. Doduse Quadrica radi odlicno, nema nikakvih problema s njom u radu, vrti sve i svasta (radim dosta kompleksne stvari), bez problema.
Glavnu stvar, odnosno razliku koju vidis izmedju gamerske high end kartice i profi kartice je kad stavis kompleksan model u wireframe i zavrtis ga. Nema te gamerske kartice koja se nece ugusiti, ma kolko god bila softmodana, dok profi ce to progutat bez problema, okrenut model trenutno (citaj realtime).

Ja bi ti preporucio 3D Labs, al nazalost oni vise ne proizvode kartice za racunala, sad su se okrenuli k proizvodnji graf kartica za mobitele

Kaj se ProE-a tice tu imas popis trenutno najbrzih konfiguracija i koje procesore koriste i koje kartice:
http://www.proesite.com/index.html
Svaki software za modeliranje nudi gro opcija optimatizacije broja poligona, definiranja vidljivosti određenih modela...
Osobno, kod modeliranja nikad nisam imao problema sa interakcijom već uvijek sa presporim renderiranjem (rekord mi je bio 22 sata za jedan frame)
Znači svaka scena se može vrlo lako optimizirati uporabom nekakvih proxy modela, dummya, redukcijom nepotrebnih poligona-patcheva-krivulja, uporabom layera, izolacijom objektata ili jednog segmenta objekta....
Ne kažem ovo da se ne ideu u nabavku jake grafičke..dapače ako se ima para onda optimatizacije pada na sekudarno mjesto. Iako kod vrlo kompleksinh scena i najače stanice ju koriste...
Ovo sve govorim iz osobnog iskustva sa Maya programom i zato bi se više koncentrirao na nabavku jačeg procesora ili više radne memorije...pogotovo zato što o procesoru ovisi i socket, brzina memorije...a bolju karticu se uvijek lako može nadodati...
Jednostavno ne bi GPU stavljao na primarno mjesto.
Striček je offline   Reply With Quote