MBO - e, tu sam totalno prozujala... čak i kad naznačim elemente koje trebam, izbor je još uvijek prevelik, a i na papiru mi ništa ne znači. Zato ću navesti trenutne kriterije, a ako treba dopuniti, korigirati, vičite od čega da bježim, koje bi preporučili itd.
* svejedno mi je da li je mATX ili ATX (reklo bi se da bi mATX u ATX kucistu pomoglo boljoj ventilaciji... ili ne, ako su komponente nagurane) - bitno mi je da je ostalo OK
* s. AMD2
* SATA
* G-LAN
* DVI, TV-out
* zvuk - može integrirani (dakako, što kvalitetniji - nekada pojam bješe SoundStorm, a sada barem neki dostojan nasljednik; vidim da ima 7.1, dolby i slično) - u planu mi je za koji mjesec za rad s glazbom uzeti iskljucivo eksternu zvučnu karticu (odmah imam i za lap i za desktop)
* grafika - može integrirana, plus svakako utor za min. 1 dodatnu grafičku (PCIE); svakako PCI Express x1 i x16, a SLI/Crossfire/bez ovisi o preporuci
o za sada koristim monitor 17" (CRT), ADI, s rezolucijom tipa UXGA/SXGA - radio je bez problema i na neintegriranoj grafici od 8 MB, nadogradnja bi išla u pravcu novijih 19-22'' LCD WUXGA (LG, Samsung, Apple Cinema)
o zbog grafičkih programa i uopće današnjeg softwarea, i sudeći po "doživljajima" s goreopisanim grafama računam da je minimum minimuma 128 MB za integriranu, ako ne i 256 MB, pogotovo s obzirom na planiranu nadogradnju; ako je novi monitor preambiciozan za bilo koju integriranu, molim preporuku što je optimalno obzirom na sadašnji monitor i navedeni software, a koju neintegriranu grafičku se preporučuje kada budem uzimala novi monitor
o nikako Intel GMA (uz s. AM2 ne bi ni trebalo, lol), bolje ATI x1300 ili bolja, u svakom slučaju, kao što gore rekoh, mora biti jača od Intel GMA 915
o SLI/Crossfire? Da, ako je moguće, i ima smisla i efekta za PCIE grafičke u rangu 400-1000 kn; inače radije sada neku kombinaciju bez toga (a po cijeni ili drugome bolju), pa poslije po potrebi namjenski "pravu" MBO i neintegriranu VGA,
* RAID? Minimalno RAID 0
* USB 2.0? Što više, to bolje
* ostali konektori - što planiram uštekati
o TV/FM/SAT karticu (zašto ne, ali ne u sljedećih 6 mjeseci)
o FDD - više naginjem eksternom
* još koja glazbena želja? možda modul za IrDA i/ili Bluetooth 2.0, nije uvjet (uzmem si Bluetooth preko USBa)
* marka i cjenovni rang? vidim da se preporuke za MBO vrte oko Abit, Asus, Epox, Gigabyte i to na razini 500-650 kn... ako ima i niže, još bolje (ali ne po svaku cijenu) - anyway, opet: zanima me (a) optimalno s obzirom na potrebe (neovisno o cijeni), a potom i (b) isto pitanje, ali uz faktor cijene i memoriju 800 MHz
* u ovom dijelu (kao i kod grafičkih) valjane sugestije su mi još možda najpotrebnije, obzirom da samo MBO Asusa iz preporučene serije M2N ima u poprilično varijanti, a dodam li tome još i druge...