View Single Post
Staro 18.09.2007., 22:40   #1
Origjigji
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
Question AMD konfiguracija - cpu, mbo, ram, case, evtl. VGA/HDD, do ca 2000 kn

ATI Mobility Radeon 9200 64 MB neintegrirana, 512 MB RAM, Centrino 1.5 GHz); ne planiram ići na jače od Sims 2 i Second Life (na nx7000 je SL išao kao usporeni snimak), možda Entropija i slične, do daljnjeg ne bih igrala više od 1x tjedno po sat-dva, pucačine preskačem. No u ovoj fazi, odnosno do Nove godine SL uopće nije hića, bitno da se da nadograditi poslije.
  • baze podataka (MS Access, SQL Server 2005, Filemaker Pro i sl.)
  • poslije, iza Uskrsa, možda i kasnije - jači naglasak na grafički zahtijevnije programe i igre (Second Life obavezno glatko), u perspektivi moguće 3D Studio, Maya... (ili alternative), ali i dalje bez pucačina i sl.
  • Konfiguracija: mora biti barem bolja od gore opisanih na Dell Inspiron 6000 ili HP nx7000.

Općenito - AMD, najbitnije mi je CPU, MBO, RAM, kućište... - periferiju uglavnom imam ili ću složiti nešto za prvu ruku i nadograditi poslije. Bilo bi super da je sve iz iste trgovine, ali uopće nije uvjet, jer si mogu složiti dostavu bilo iz Osk, ili iz Zg, pogotovo ako riješim ovu priču u narednih 5-10 dana. Dalje sam naznačila na što gledam, i što bih uzela sada i zašto, a što mi se čini kao kombinacija na koju zapravo ciljam. Ako ima koji bolji, argumentirani, prijedlog ili komentar za konfiguraciju u cjelini, koju komponentu, ili isplativo probijanje proračunske granice, ja sam za.

Ne mislim nešto posebno overclockati - osim eventualno nekih najjednostavnijih radnji - možda s nekom drugom konfiguracijom.
    Isto tako, cijenila bih da bude brza, tiha... nadam se da sam to omogucila izborom HDDa i kucista, a ukoliko hladjenje i ventilatore ne uspijem uklopiti sada, dajte preporuku za kasnije.
    -->
    Želim si složiti nešto što će trenutno možda i ličiti kao "za prvu ruku", ali u biti da je nadogradivo na nešto pristojno kasnije, kada mi jače performanse zaista budu i zatrebale.

Kao sto cete vidjeti, nisam bas posve neupucena, ali neka podrucja sam vise pratila, neka manje, a uvijek ima i onih koji su jos veci poznavatelji, na sto i racunam. Stoga pozdravljam preporuke tipa - "idealno bi bilo to, a zasada će biti OK i ovo", s time sto cu kod nadogradnje svakako gledati prema tada aktualnim informacijama i preporukama. (Obzirom da sam se nagledala konfi iz samoposluge i slično, gdje dijelovi nemaju ime, a sve u smiješnim kombinacijama i još 'boljim' cijenama, nastavljam praksu da sama biram ono što mogu, a računam na brainstorming i dokazano dobre ideje s PCE foruma.)

Namjena
    • do nabave laptopa:
      • uredski programi, internet, Adobe paket, slušanje glazbe, gledanje filmova, možda izrada kojeg videa i sl. - pouzdano znam da je sve ovo prolazilo na Dellu Inspiron 6000 (Intel Mobile 1.6 GHz, Intel GMA 915 128 MB integrirana, 1 GB RAM),
      • grafika: podržava Adobe kolekciju, kao i Blender, Inkscape, SketchUp i sl., evtl. još neke 3D programe (ne nužno na nivou Maye i slično); Adobe je sada aktualan, a 3D tipa 3D Studio i slično, najranije za 6 mjeseci (do tada ću moći razmišljati i o jačoj grafici).
      • od igara - pretežno strateške (menadžerske) igre i simulacije (do sada nije bilo ništa što nije moglo ići preko HP nx7000 - WSXGA+, ATI Mobility Radeon 9200 64 MB neintegrirana, 512 MB RAM, Centrino 1.5 GHz); ne planiram ići na jače od Sims 2 i Second Life (na nx7000 je SL išao kao usporeni snimak), možda Entropija i slične, do daljnjeg ne bih igrala više od 1x tjedno po sat-dva, pucačine preskačem. No u ovoj fazi, odnosno do Nove godine SL uopće nije hića, bitno da se da nadograditi poslije.
      • baze podataka (MS Access, SQL Server 2005, Filemaker Pro i sl.)
    • poslije, iza Uskrsa, možda i kasnije - jači naglasak na grafički zahtijevnije programe i igre (Second Life obavezno glatko), u perspektivi moguće 3D Studio, Maya... (ili alternative), ali i dalje bez pucačina i sl.
    Konfiguracija: mora biti barem bolja od gore opisanih na Dell Inspiron 6000 ili HP nx7000.

Općenito - AMD, najbitnije mi je CPU, MBO, RAM, kućište... - periferiju uglavnom imam ili ću složiti nešto za prvu ruku i nadograditi poslije. Bilo bi super da je sve iz iste trgovine, ali uopće nije uvjet, jer si mogu složiti dostavu bilo iz Osk, ili iz Zg, pogotovo ako riješim ovu priču u narednih 5-10 dana. Dalje sam naznačila na što gledam, i što bih uzela sada i zašto, a što mi se čini kao kombinacija na koju zapravo ciljam. Ako ima koji bolji, argumentirani, prijedlog ili komentar za konfiguraciju u cjelini, koju komponentu, ili isplativo probijanje proračunske granice, ja sam za.

Ne mislim nešto posebno overclockati - osim eventualno nekih najjednostavnijih radnji - možda s nekom drugom konfiguracijom.
    Isto tako, cijenila bih da bude brza, tiha... nadam se da sam to omogucila izborom HDDa i kucista, a ukoliko hladjenje i ventilatore ne uspijem uklopiti sada, dajte preporuku za kasnije.
    Origjigji je offline   Reply With Quote