View Single Post
Staro 17.09.2007., 02:21   #8
jabuka
destabilizator provokator

jabuka's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Šta ima matičnoj smetati ako ti vratiš disk unutra ? Mada, čuo sam od određenih ljudi toliko glupih problema oko diskova sa novim Intelovim matičnim pločama sa P35 chipsetom, da mi je pomalo smiješno. Al dobro, ne imajući to u vidu, trebalo bi sve raditi tip-top.

Ako tokom instalacije drugog OS-a na drugi HDD, izvadiš prvi HDD, onda te nikako neće pitati koji OS želiš. Znači, tebi otpada opcija kao takva. Jer čim ti izvadiš prvi HDD tokom instalacije drugog OS-a na drugi HDD, on neće vidjeti prvi OS na prvom HDD-u te neće onda niti napraviti Dual boot koji bi te eventualno mogao pitati koji OS želiš.

Ovaj drugi način kada nemaš Dual Boota (što znači da si vadio HDD-ove tokom instalacija) boota primarno onaj OS sa onog HDD-a kojega si postavio kao primarnog u BIOS-u. Kada želiš skočiti u drugi OS, onda ili promjeniš u BIOS-u postavke primarnog boot uređaja ili preko boot menija kojeg danas svaka novija matična ima (trebala imati) odabereš HDD po volji.

Tako sam ja imao 2 Windowsa XP na 2 HDD-a. Jedan kao rezervi ako zatreba roditeljima komp, a ja ubio svoje Windowse. Ali zato nisam nikada imao problema sa Dual boot-om koji je postavio Win XP ili Vista u tvojem slučaju. Mislim poglavito kada taj dual boot nestane ili se pak jedan OS zblesira/izbriše/makne/pokvari.

Sve ima svoje prednosti i mane.

čekaj, ako sam dobro razumio, prilikom instalacije drugog OS-a prvi disk mi mora biti unutra???? I on normalno može stati master prilikom paljenja kompjutora ubuduće???
jabuka je offline   Reply With Quote