Meni je jako drago što si zadovoljan stolom. Meni to niti izdaleka ne priliči dobrom stolom za komp. Ergonomija je zaboravljena kao smjernica za slaganje. A taj dio je meni presudan jer moja bolesna kralježnica ne podnosi ništa osim savršenog.
Jedno vrijeme sam uredno pohodio razne centre, prodavaonice namještaja i sl. Tako sam uvijek gledao i stolove na kojeg bi posadio svoj komp. Tek je jedan model uspio zadovoljiti nekoliko osnovnih kriterija. To definitivno nije bio stol za mene ali bi mogao zadovoljiti veliku većinu ljudi. Nije važno koliko je koštao. Nije bio skup iako nisam imao nikakav cjenovni limit, obzirom da i nisam imao pravu želju kupiti ga.
Ladica za tipkovnicu, po mojem mišljenju i iskustvu, ne služi ničemu. Imam na poslu jednu širine 100cm i koristim je za sve osin za njenu pravu namjenu. Jednostavno je prenisko. Stalak za monitor je dio koji su proizvođači namještaja napokon otkrili, ali ga i dalje loše izvode. Ne može biti viši ili niži od 10cm. Isprobavao sam svašta i nije bilo dobro.
Komp svoje mjesto nikako ne može naći svoje mjesto sa lijeve strane. Dok bi kabel od MX510 nekako i došao do kompa, kabel od Logitech tikovnice niti u snu. To je pravo mjesto za printer.
Moj trenutni stol zadovoljava me koliko je to moguće. Nije savršeno ali... Imam stol 180x90 cm. Na njega je stavljena nešto kraća ploča za monitore koja ima držaše u vidu komada štafli (za one koji ne razumijuu, građevna letva 5x7cm), dakle puno drvo. Ploča je iverica ojačana sa umetnutim komadima punog drva. Sve se to donekle bori sa mojim monitorima (21'' + 19'' ili oko 50-tak kg). Radna ploča je od punog drveta debljine 3 cm. Ima i ojačanje koje je zamišljeno kao kanal za kablove i za to odlično služi (iako ne kod mene).
Svi stolovi koje sam vidio evidentno su napravljeni prema zamislima uredskih teta koje po cijeli dan premeču papire, a komp je ono što im smeta na stolu. To se vidi iz činjenice da je monitor obavezno sa strane da bi što više mjesta ostalo ispred, kako bi stalo puno papira i registratora. Onda to nije stol za komp, nego za papire. A to je neka druga kategorija. Na stolu za komp monitor MORA biti ispred korisnika. I tu je najveći problem. Kako nagurati 21'' CRT na stol od 70cm? Odgovor je nikako. Zato se može nagurati na 100cm.
I nisu ništa popravili stolovi nego pojava jeftinijig LCD monitora, koji zauzimaju manje mjesta. Ali opet stolovi nisu manje loši.
Ne da mi se više pisati o ovome. Nema do toga da uzmem pilu u ruke i napravim savršeni stol. Od kupovnih rješenja nema koristi niti uz preradu.