Uglavnom ovih dana bi triba uzet novi pc, ovaj stari svakin danom sve više umire. Uglavnom bi mi sluzia za filmove, internet (radim preko interneta), muziku i dikad za cod.
U konfiguraciji mi nisu toliko bitne neke đžinovske performanse koliko tišina i stabilnost (stabilnost = da se komponente ne zagrijavaju previše i da ne rikne sve pri prvom padu napona).
Uglavnom, periferija mi ne treba - monitor uziman od iduće plaće, zasad može i ovaj lg f700b.
Ne triba mi ni neka ultra jaka grafička tipa 8800 jer ne igran igrice.
Na raspolaganju je 6-6.5k kuna u gotovini (ustvari iman oko 5.5 ali triba bi uzet na firmu priko prijatelja). Tribalo bi sve bit iz istog dučana.
CPU: Planira sam sa E4400, ili možda E6750, s tim da nisan siguran koliko bi mi se isplatia e6750 koji je 500 kuna skuplji. Inace, planiran clockat cpu do 3.0, a na toj frekf, koliko san vidia u testovima, razlika i nije tako velika.
CPU COOLING :AC Freezer 7 pro - dosta je tih, a još kosta ispod 200 kuna. Sviđa mi se još i sonic tower, ali za njega bi triba još neki tihi vent za 80-100kn tako da bi me dosa blizu 400 sta je skupo.
MBO: Najrađe bi p35c-ds3, jer ima podrsku za ddr3 sta bi kasnije moglo bit korisno, a još ima i intelov raid kontroler sta bi mi koristilo jer planiran napravit raid 0. Ako nekim slučajem te nema onda neka sa p35 chipsetom, sa 3 pci solta. SLI mi ne triba.
DDR : iša bi na kingmaxa 677, ili na onog novog cruciala sta je dosa u links, a isto je jeftin. 2 keksa po 1gb pa bi kasnije uzea jos jedan.
GPU : Najrađe bi x1950gt ili neku nvidiju 7900. Planiram uzet 20-22" monitor pa nisan baš siguran oce li bit dosta 256mb rama ili moram uzet 512.
HDD : 2 samsunga po 160 gigabajta. Stavia bi ih u raid 0, iman seagate seriju 10 od 160gb za backup. Inace, o samsungu dan cua dobre kritike u pogledu tišine i zagrijavanja, ali ako više to nije slucaj onda mi predložite nekog drugog proizvođaca. BTW, nadam se da je moguce imat tih pc sa 2 harda (seagate je u onom vanjskom kucistu).
PSU : Seasonic 430w. Za njega san procita da je tih, ali u zadnje vrime pojavljuje se neko cvrčanje pa nisam baš siguran. Uglavnom, volia bi da mi preporučite nešto tiše i jeftinije ako postoji. 600 kuna za napajanje je plafon.
CASE : Antec p182. Ovo mi kuciste predobro izgleda i još je k tome ima i zvucnu izolaciju tako da bi definitivno uzea njega.
OPTIKA: Neku SATA dvd pržilicu. Po mogučnosti lg. Bilo bi dobro da ima lightscribe, iako nisan bas vidia sata pržilica sa tom mogucnoscu.
TV: Ako se uspije ugurat u budjet volia bi da stavite neku tv karticu. Po mogucnosti hibridnu, sa solidnim daljinskim. Možda bi ona leadtekova dt200 h billa dobra, iako nisan siguran jer nigdi nisan naša review.
Eto, to je to. Ne zaboravite da sve mora bit iz istog ducana. Jos ako bi me moga neko prosvijetlit o tome kako se kupuje priko firme bilo bi super jerneman iskustva u tom području, tako da na vrime znam sta triban napravit.
BTW oprostite na nepismenosti, pisem ovo na brzinu.
Unaprijed hvala ...