View Single Post
Staro 09.09.2007., 02:31   #60
gamer
dark seraphim
Moj komp

gamer's Avatar

Datum registracije: Apr 2006

-->
@Imagine;

sve 5, ne shvacam to kao napad.
ovo ce biti dugo...

da ih mogu nabaviti za nekih 1700kn...cak se i dvoumim za te pare, recimo da ih nadem za 1500(ili manje) ili pokvarene za cirka 800kn(ili manje), bio bi najveseliji...al se gamad ocito ne kvari bas toliko. zapravo jedino kaj mi treba je control centar i daljinski zbog digitalije, ostalo sve znam sam napraviti novo - dakle drugacije. Da mi ga je za 100-200kn...
ono kaj nisam htio pisati u detalje...sad cu morati. kao prvo, nisam audiofil i nemam para za ta sranja. da se to razumije. drugo, volim elektroniku, lemilice i raznorazno programiranje itd...
a sad na temu...

dakle...pala mi je ideja da bi bilo mozda dobro nabaviti LM3886 (cca 35kn) i zamjeniti ga sa TDA7294. e da bi se taj mod napravio, morao bi rekonstruirati cijelu plocicu gdje su svi ti cipovi, ukljucujuci i naponski dio(kondici itd...).
plocica nije skupa a ostatak djelova sa te plocice bi ili stavio na tu svoju ili bi narafno kupio, nije da kostaju puno, osim kondica za napajanje(majku im...). sheme i elektronika mi nisu strane, pa eto...uzevsi samo cinjenicu da bi to mogao napraviti ne znaci da sam 100% siguran da necu nista shebati na svojim z5500, a ako ih shebem nemam za nista drugo(u slucaju da shebem nekaj kaj nemrem sloziti tj. lako zamjeniti,recimo neki smd cip sa 30 nozica :-)). ne radim jos za stalno, nema se love...a kredu ocito dic nemrem za sve svoje buduce pothvate. :-) ako malo proucis datashet od TDA i od LM chipova shvatit ces da ima velike razlike u cipovima te se RAZLIKA mora cuti. LM upotrebljavaju profici( recimo jedan LM za visoke frekve a 3 za niske, gainclonovi ili bridganje 2, 4 ili vise komada) dok se to sa TDA-om ne radi. jednostavno je razlika u cipovima tj. njihovom reprodukcijom zvuka.
svrha bi bila da poboljsam taj sistem za muziku jer,kao sto rekoh,z5500 su mi trenutno(a i ubuduce)jedini izvor zvuka.imam cak i drugih pojacala,ali nemam zvucnika.cinjenica da z5500 koristi cirrus logicove cipove za modulacijiu/demodulaciju itd(zapravo evo ti koji su pa prostudiraj sam; CS494003, CS5351, CS42526) mozda bi i bilo nade da se taj zvuk poboljsa(o kvalitetei necmo,ne volim bas D/A i A/D modulacije u zvuku...pogotovo ak su lose).
dakako...tu nije kraj. obavezno bi izmodao tj. napravio nove kutije za prednja dva i centralni zvucnik, nabavio woofer od bar 13cm od visatona, stavio njih za frkvu od 120Hz do recimo 5kHz, a ona mala tangband sranja od 5kHz na vise). mislim, staviti cip od 60W na zvucnike od 12W RMS, tj. 25W max je apsurd cak i na rezi iznad 120Hz. btw, mislim da je frekvencija(negdje procitah) na kojoj radi sub 30-120Hz a ovi sateliti od 120Hz pa na dalje.
sa time, da cip (TDA) vec na 60W ima gadne distorzije a pogotovo kad mu se ukljuce zastite, do 20W radi ok. jos jedna cinjenica zasto cijeli sistem gubi kvalitetu(toliko ocitu i meni koji nisam NIKAKAKV audiofil) na vecoj snazi.
oko suba neznam dali bi ista radio...cak bi ostavio ta dva TDA bridgana jer sa LM-om ne mogu dobiti toliku snagu, trebao bi staviti 4 komada,a a to sve implementirati u tak malu plocicu...tesko. morao bi mjenjati cijeli sub itd-itd...a to mi se neda. rade kupim STK4048XI, spojim ga na 30cm visaton, trafic od 400VA za napajanje i napravim neku 70 litarsku kutiju... izvedem si zice iz z5500 te spojim na ovaj sub...dalje je sve jasno.
dakle, da sad ne brijem ili neznam sta...da imam para modal bi ja to jos rigoroznije...al ovak mogu samo sanjati o takvome necemu. bar za sada dok jos neznam programirati mikrokontrolere.

ako do sada nisi skuzio zasto...mogu i jednostavnije odgovoriti...jer mogu i zbog gusta. ;-)

kaj se tice "smeca" itd...pa gledaj. ici raspravljati koliko z5500 vrijedi ili ne, koliko je audiofilan ili ne, koliko se isplati ili ne...sve ovisi o toni faktora, a najvise o tebi tj. sve je u ocima promatraca(a i imas pun kujac strana na netu o njima,bilo bi glupo izmisljat toplu vodu). ako nikad nisi primio lemilicu u ruke nemoj modat nesto takvo. ako jesi, samo daj. nije bit to izmodat da ljepse izgleda(kao logiwood) nego za neke sitne pare(dakle do nekih 400-500kn) izvuci maksimum iz onoga kaj vec imas. i na kraju imati sustav koji si platio 2900kn a zvuk je prihvatljiviji u odnosu cijene za recimo 1500kn. primjer bose acusticmas 3(brijem, 2.1 sustav)od nekih 3500kn...kaj ne valja niti 5kn. recimo...

dalje mi se neda. ak ne razumijes mene, pitaj DIY(uradi sam) zajednicu zasto!?!?

ne zelim spamati covjeku vise ovaj thread. ako ikoga zanima nesto vise o tome svemu nek me kontaktira na PM pa cemo lijepo porazgovarati.
lijepo sam rekao da ne zelim BESKORISNE rasprave u vezi svojih rijeci...ak vas kaj zanima ili se ne slazete imate PM.

@ geniusboy; sori! nhf!

pozdrav!

gamer je offline   Reply With Quote