View Single Post
Staro 08.09.2007., 11:20   #1
Branimir H.
Registered User

Datum registracije: Apr 2007
Mali obrt, server da ili ne?

Vlasnik sam malog proizvodnog obrta koji u svome svakodnevnom poslovanju koristi 4 racunala. Dva nepomicna u uredu (jedno vise knjigovodstveno i komunikacijsko e-mailom, drugo projektno-nacrtno, fotografsko i web pretrazivacko, ali se i preklapaju), jos jedno u CNC obradnom centru i jedan prijenosnik (za sve navedeno). To je sve umrezeno i funkcionira zahvaljujuci dobrim savjetima sa ovog foruma. Kako bih u skoroj buducnosti trebao zamijeniti barem jedno uredsko racunalo novim (sada su to P2 450 Mhz i P3 1.6 Ghz), razmisljam o malo naprednijoj varijanti.
Trenutacno imam da velika problema: vlastitu paranoju i nefleksibilnost doticne kombinacije. Prvo uzrokuje manijakalnu uporabu Second copy programa i sinhronizacije podataka izmedju oba uredska, jedne HDD ladice i prijenosnikovog hdd-a, ukljucujuci i backup CNC-a na sva cetiri prije spomenuta diska. Ne moram spominjati koliko to oduzima vremena, pazenja da se stvarno prebrise samo starija verzija fajla i slicno.
Nefleksibilnost se pak ocituje u neprakticnom radu na jednom dokumentu iz vise racunala te na dijeljenju ADSL veze za internet odnosno nikad ne znas u kojem racunalu je koji vazan mail. Adresari, favoriti i sve ostalo, tu ima, tamo nema, kopiraj, trazi...
Da skratim pricu: da li je bolje da u postojecu mrezu dokupim nekakvi NAS uredjaj koji bi bio centralno i sigurno mjesto pohrane podataka te da se sve datoteke otvaraju i pohranjuju (samo) na njemu (te da se tako sprijece dvostruke verzije dokumenata, a u obje su nove), ili da kupim pravo serversko racunalo koje bi bilo centrala za sve, a kompovi na radnim stolovima samo radne stanice. Kako o serverima ne znam previse,a o softveru za njih jos manje, molim pomoc.
Sto mi predlazete? Ne zamjerite ako je slicnih pitanja vec bilo. Naravno, nemam nista niti protiv ict tvrtki koje bi ponudile kvalitetno i cjenovno razumno rjesenje.
Hvala puno.
Branimir H. je offline   Reply With Quote