Ajde da riješim te nedoumice.
NEMA VAKUMA.
Razlika je u tome što se vakum zove i zrakoprazan prostor. To znači (u idealnim uvjetima) da nema nikakvih atoma niti jednog elementa u tom prostoru. Kod diskova je samo čisti zrak. Nema krupnijih čestica poput prašine, pijeska, špene i sl. Tako je zbog toga što bi takve čestice mogle uništiti glave. Ako TomRi to nije doživio sada, vrlo je moguće da će to iskustvo imati vrlo brzo. Nemojte raditi to u kućnoj radinosti. Jako je opasno. Neki diskovi neće raditi samo zato jer ste ih odšarafili, baš zbog specifične konstrukcije. Nema ih potrebe niti otvarati, crkavaju zbog odšarafljivanja.
Za potrebe servisa, diskovi se otvaraju u komorama klase 100 (dovoljno je) a gledajući princip rada (koji mi se ne da objašnjavati) reklo bi se da tu nema nikakvog vakuma. Komora samo čiti okolni zrak od krupnijih čestica. Postoje i homemade komore s kojim si ljudi pomažu kod ovih postupaka. Vjerujem da nisu previše loše i donekle ublažavaju posljedice, ali opet...
Za one koji nisu dugo na ovom forumu i sumnjaju u moju kompetenciju, rekao bi da se profesionalno bavim DataRecovery-om, što mislim da je sasvim dovoljna referenca. Znam ponešto o hard diskovima.
Vidiš, nešto si razmišljam da napravim nekoliko diskova sa plexy-em kako treba. Ovih novih, pa to prodam (i nekoliko za sebe). Naravno, ne mislim to raditi besplatno. Ko ima zainteresiranih mogu se javiti na
helpdisc@helpdisc.hr. Možda se skupi dovoljno zainteresiranih da se igram s time. Morao bi to vikendom raditi, ali što je tu je.