sve kaj postoji za mandrivu(koju ja stvarno ne volim- zasto?- zato.) postoji i za svaki drugi linux. ako je za mandrivu onda je ocito rpm. sa alienom se to moze u deb sa 1 linijom koda pretvoriti. ali compiz fusion(CF) mu ipak uzima guze, da se razumijemo

a CF jako dobro radi na ubuntuu. pogotovo ako imate volje i vremena sami ga kompajlirat. radi puno brze. mnogi tu se kunu u trevina, ali ako dodes do toga da ides s instalacijom CF-a bolje da sam kompajliras, iskreno ti kazem, nije tesko samo dosta vise vremna uzima.
posto ste mnogi tu novi na linuxu preporucam ubuntu kao neki basic linux na kojem stvarno nije potrebno cak ni konzolu dirat za nekek manje funkcije. kasnije predite na debian koji je ipak malo veci pa onda na gentoo da masterizirate. ako pak preferirate rpm idite na fedoru pa na red hat pa na gentoo. gentoo je za***an. jako sve sam moras kompajlirat ali dok to jednom prode. to ej to. imas sustav potpuno tebi prilagoden brz i navjeorjatno stabilan. no to dolazi ne red par godina nakon isntalacije ubuntua/fedore.
a kaj se kde-a i gnome-a tice. odabirem gnome. cak i xfce rade nego kde. kde je ruzan, glomazan i spor. meni naravno. gnome je manje zahtjevan, ljepsi, funkcionalniji zbog kvalitetnije podjele menija.. xfce je s druge strane jako lightweight. jako jako malo resursa uzima i ima sve kaj ljudima treba. a i svaki DE se moze posloziti da izgleda ko neki drugi. no ipak gnome je gnome