View Single Post
Staro 01.09.2007., 21:00   #5
Hennessy
Premium
Moj komp

Hennessy's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Drago mi je da ti mogu pomoći. Kao što rekoh, pitaj sve kaj te zanima rado ću ti odgovoriti.
Citiraj:
Samim time me zanima, s obzirom da zbog faksa i posla na kompu znam provesti i do 6-7 sati u komadu, da li jako umara oči i šta mogu očekivati nakon CRT-a po tom pitanju?
I još me zanima da li si možda primijetio ghosting (filmovi, igre,....) ili bilo kakva izobličenja prikaza, kao i probijanje svjetlosti na rubovima?
Prvo da se osvrnem na ghosting pitanje. Kao sto vjerojano znaš, ovaj monitor ima TN matricu, koje imaju najbrži response time među matricama. U svom prvom postu, naveo sam i prad.de recenziju u kojoj se između ostalog osvrću i na response time. I tu na forumu ima sticky topic "Vodić kroz tekuće kristale" u kojem imaš isto tako objašnjeno pitanje ghostinga.
Ali da ti skratim posao, generalno ću ti reći. Ghosting je stvar prošlosti. Kako na TN matricama, tako i na svim ostalim. Na 16msec S-ISP se ne mogu primijetiti nikakvi "duhovi" a kamoli na 5msec TN, tako da taj "problem" zaboravi.
Ovo govorim čisto iz razloga što sam na ovom forumu vidio zaista puno pitanja o gostingu, da li je on primjetan na određenom modelu idt. idt., a dovoljan je samo letimičan pogled ma dotični sticky topic da bih uvidjeli kako stvari stoje.
Ali ok, razumijem te, hoćeš biti siguran kad već daješ toliku lovu da će sve biti "ok". Dakle evo mogu ti potvrditi da ghosting-a nema. Kako u igrama (npr. ut2k4) tako i u filmovima (npr. Sin City 1080p, SW:Attack of the Clones 720p).

Drugo, umaranje očiju. Generalno mogu reći samo da mi je puno lakše gledati u bilo koji LCD nego CRT. Refresh rate, oštrija slika!? Neznam, ali jednostavno mi je lakše. Eh sada, isto mogu reći i za 245B u usporedbi s 2god starim 17"samsung crt-om. Jednostavno mi je full lakše raditi i gledati u LCD, te je tu prići kraj.

Izobličenja prikaza? Ne znam točno na što misliš, ali ja nisam primijetio nikakve probleme s slikom. Dapače, vrlo je oštra i oku ugodna.
Isto vrijedi i za probijanje backlight-a. Nisam primijetio zaista. Sljedeći tjedan mi se vraća fotić s servisa pa mogu poslikati na skroz crnoj površini pa da vidimo, makar ne znam koja bi to bila situacija da ni je ekran skroz crn. Možda u nekim filmovima jest 80% tama u nekim situacijama, makar evo kažem ti ja sam pogledao cca 6-7 filmova i niti u jednom nisam naišao na nikakve probleme.

Citiraj:
...gledao sam kako što više uštediti na njemu pa sam uzeo 17'' model upitne kvalitete, i sad (4 god. kasnije) imam jako malu dijagonalu i znatno pogoršan vid.... eto šta je neiskustvo i ušteda na krivom mjestu.
Been there, done that. Nažalost. Monitor je zadnja stvar na kojoj treba štedjeti. Mnogi nažalost piknu jaču grafu nauštrb onoga s čime su u stalnoj interakciji tokom korištenja računala.