Citiraj:
Autor Sa_Stilom
Preko HDMI ide zvuk, ali iz DVI ne ide zvuk.
Ne kužim čemu svrha kabla DVI 2 HDMI ako nema dodatne konektore za zvuk... No opet, postoje takvi kablovi kakve ti imaš.
Sve u svemu, morat ćeš zvuk posebno dofurat iz zvučne kartice u TV.
btw: Ekipa masovno pati na te HDMI, pa trpaju razne konvertere, al čim staviš konvertor, nije više to to, isti Q koda si stavio DVI kabel...
|
DVI na HDMI kabel postoji baš zbog toga da se spoji komp (grafička) sa plazmom, lcd-om ili projektorom. Nema tu nikakvih dodatnih konektora za zvuk.
Što se tiće zvuka, najlakše je provući koaksijalni ili optički kabel od matične do receivera jel onda prolazi original signal (AC3 ili DTS koji se dekodira onda u receiveru a ne u kompjuteru) i imamo kvalitetniji zvuk.
Audio signal se može prenositi preko HDMI kabla al se to koristi kod opreme koja ima više HDMI ulaza i izlaza a što se tiće kvalitete zvuka, kod današnjih formata AC3 ili DTS, isti je vrag jel to do pojačala ide preko koaksijalnog, optičkog ili HDMI kabla. HDMI će tek doći do izražaja kad dosta pojeftine HDDVD i Bluray playeri i receiveri koji mogu dekodirati TrueHD audio zapis al opet kolko će nam to doći do izražaja u kućnoj upotrebi nisam siguran da se isplati.
Što se tiće konverzije signala, nema tu gubljenja kvalitete ako se stavi konverzija sa HDMI na DVI ili obrnuto jel je to digitalni signal. Razlika bi bila između VGA i HDMI ili VGA i DVI ali ovako je nema. Ja osobno doma imam spojen komp preko HDMI kabla i HDMI/DVI konvertera na Panasonic plazmu i nema nikakvih problema. Komp automatski prepozna HDMI ulaz i postavi da je uređaj 720p i to je to, nemora se ništa podešavati oko slike, sve radi super. Zvuk mi ide iz koaksijalnog SPDIF izlaza na matičnoj na koaksijalni ulaz na Marantzovom receiver te putem Ac3 filtera na kompu šaljem čisti AC3 ili DTS stream na receiver koji ga dalje dekodira.