Vidim da još nitko nije napisal nešto o optimizacijai Viste, a budući da sam prisiljen preč na taj OS pozabavil sam se malo s tim problemom pa evo da podijelim iskustva.
Nakon instalacije Ultimate verzije i svih drivera te skidanja svih updatea s MS-ovih stranica preko Automatic updatea preformanse su bile ajmo reč dosta loše.
Dakle krenimo redom:
1. Ready boost – svi nešto pričaju o tome dal to ima ili nema nekog opravdanja u mom slučaju se pokazalo veoma korisnim jer se povečanje brzine sustava osjeti
- korišteni stick je 2GB Corsair Voyager čije je cijeli kapacitet dodjeljen win-u za RB
Budući da nemam više stickova molio bih neke povratne informacije kak to funkcionira u drugim slučajevima
2.Isključivanje desktop sidebara – iako izgleda relativno cool gadgets-i imaju velik utjecaj na preformanse pogotovo RRS-readeri(kod skavkog updatea digne CPU na 100%) i CPU meateri. Ako ga baš želite koristiti preporučujem u Taskmanageru staviti low prioritet.
3.Podešavanje Aero sučelja-iako je generalno mišljenje da aero ima utjecaja na preformanse u igrama istina je da nema nikakvog utjecaja
http://www.firingsquad.com/hardware/...s_performance/
Dakle ono što sam napravio svodi se jednino na povećanje brzine rada u samim win, dakle u CP-System and Maintenance-System-Advaced system settings- Peromance settings- visual effects
Postavio sam na custom i isključio sve osim:
Enable desktop composition
Enable transparent glass
Show windows contents while draging
Smoth edges of screen fonts
Use drop shadows for icon labels on the desktop
Use visual styles on windows and buttons
Naravno ako želite možete isključiti i ove funkcije, ali moje osobno mišljnje je da s ovime dobijemo najbolji omjer perfomansi i izgleda samih windowsa.
Također sam u Taskabar and Start menu propertis
Isključio u tabu taskbar
Auto-hide taskbar , show quick launch i show windows previews
Preporuka je i korištenje calssic start menu-a, ali to ostavljam vama na izbor.
I još sam u CP-u promijenio indexing opcije za filove tj. Postavio sam sam folder Documents u indexiranje jer je to jedini u kojem držim podatke koje imam potrebu pretraživati i isključio autoplay opciju mada za to još nisam siguran dali ima kakav utjecaj na preformanse.
Znači CP-System and maintenance- Indexing options i tu postavite samo foldere koje želite indeksirati.
Toliko od mene zasada,svi prijedlozi i komentari su dobrodošli.