Citiraj:
Autor igorba
, te je donosio superioran zvuk u usporedbi s postojećim tehniologijama. Kasnije su se razvili drugi formati CD-a (CD-ROM, CD-R, CD-RW...).
|
U odnosu na tadašnje analogne nosače zvuka, audio kazetu i ploču, je možda i bio superioran svojom jednostavnošću i i predstavlja ulazak u digitalno doba glazbe...ali, digitalno nikad neće biti jednako što i analogno, jer CD ipak predstavlja samo uzorak vremena, a ploča ipak ima kontinuirani snimak.
Ima jedna stvar koja mi nikad nije bila jasna...kad sam počeo sa većom pažnjom slušati glazbu bilo je još ploča u prodaji. Tako bi se jedan album našao u trgovini čak na tri medija: kazeti, ploči i CD-u.
Kazete su standardno koštale 50-60Kn, ploče 60-80Kn i CD 110-140Kn.
Zašto je ta nova tehnologija bila tako skupa, i ostala tako skupa, jer ipak je jedan prazan CD nekoliko puta jeftiniji od prazne kazete koja je kudikamo kompliciranije izvedbe i koja zahtjeva snimanje u realnom vremenu.
Da izdavači nisu bili tako pohlepni možda ne bi niti bilo toliko problema sa piratskim medijima, pogotovo ne glazbenim, jer gledam iz svog stajališta, da je originalan album na CD-u 40-50Kn, koliko realno i vrijedi, svoju kolekciju bih vjerojatno povećavao svaki tjedan, a ne samo kad mi se neki album uistinu svidi.