Citiraj:
Originally posted by nara
Dijelom si u pravu - dijelom nisi... Ako tebi nema smisla i nije
lijepo, drugi mogu imati drugacije misljenje. Pa i zenski dio
populacije ima razlicita misljenja o tome - neke se odusevljavaju
prozorima i svijetlima, a neke ne.
Naravno, svako pretjerivanje vodi u neukus i ruzno je za vidjeti.
Tako je i kod automobila: ukoliko stavis mali spojler na gepek od
auta, mozed dobiti agresivniji izgled, ukoliko stavis krilo na
nosacima od pola metra svi ce te zapamtiti, ali u negativnom
kontekstu.
I naravno da modanje ima za cilj istaknuti se od drugih: dva
glavna razloga za modificiranje kompova su prakticna i estetska
poboljsanja.
ps. ni na jednom suvislom natjecanju ne bi dobio nagradu za papigu
|
Estetika je znanost a ne privatno mišljenje o lijepome. Nije dobro komentirati nečiji ukus ali iz čisto praktičnih razloga.
Estetika ide ruku pod ruku s ergonomijom koja je također znanost a ne privatno mišljenje. PC Moddovi uz svjetla ne mogu biti lijepa niti praktična. Onaj kome je to lijepo ima problema sa estetikom.
Svjetla na pozornici u tijeku koncerta imaju svrhu da pojačaju dojam na gledatelja i tako, posredno, ima utjecaj na prodaju ulaznica i CD-a. Obzirom da ne želim proravati komp, nema razloga da ga osvjetlim.
Spojler je korisna stvar ali ne u uvijetima pod kojim se koristi u navedenom primjeru. Spojler ima efekt tek pri brzinama većim od 110 km/h. U uvijetima pod kojim se koriste u uobičajenim automobilima je neprimjeren obzirom na ograničenja brzine koja postoje. Vozači takvih automobila bi, samim tim što ga imaju, morali platiti kaznu za prebrzu vožnju ili za rugobu na cesti. Mali spojler ne služi ničemu. To je samim time pokazatelj želje za isticanjem. Dodajmo tome zatamnjena stakla, zatamnjena stop svjetla i sl. Takve zovem ubojicama. Koliko to smanjuje vidljivost vozila. Vlasnici takvih vozila idu u rat kada izlaze na cestu. Čuo sam to u njihovim razgovorima. Jedan je zbog svega toga čovjeku izazvao totalku a zakonski nije bio kriv. Zar želim da se to meni dogodi? Auto ipak previše košta. Našao bi ga i natjerao da pojede vlastito oko. Zar da zbog balavca koji ima potrebu za dokazivanjem uništim 11.000 €?
To je, pak, pokazatelj primitivnosti vlasnika ili pokazatelj primitivnosti ljudi koji ga okružuju. Poznam tako vlasnika moddanog mercedesa, laptopa, preskupog mobitela i ostalih stvari za pokazivanje. On za to tvrdi da mu nije potrebno ali ih ima zato jer radi s takvim ljudima koji to očekuju od njega. Sam kaže da je to primitivno i glupo ali na tome jako dobro zarađuje. Dijelom i sam imam laptop iz sličnih razloga iako mi je potreban baš onakav kakav je, prijenosan.
Meni nema tko zamjeriti što mi je kompjuter prišarafljen na dasci ako mu uspješno popravim njegov, spasim podatke s diska ili upucam BIOS koji je on zasrao. Dakle, moj komp nitko ne gleda već samo ja. Meni lampe nisu potrebne. Samo troše struju i smetaju me u radu.
Još ću jednom ponoviti da sam opčinjen moddovima koji poboljšavaju rad kompa ili mi olakšavaju rad. Uvijek sam za bolji protok zraka (uz tihi rad), pristupačnost dijelova (ako je potrebno), ističu pouzdanost rada, povečavaju iskoristivost prostora, i sl. To sve ne treba narušavati uklopljivost u radni prostor. Ne može mi nitko reći da mu se lampa uklapa u regal ili naljepnica uz radni stol. Možda bi taj komp bio lijep u uvijetima lebdenja u svemiru. Na stolu nikako.
Ti dalekoistočni automobili su Korejski. Teško u to možeš uklopiti japanske. Američki automobili se mijenjaju prema boljem i već dugo imaju sasvim dobar design. Ono što je bilo 50-tih do 70-tih možemo samo zaboraviti. Design europskih automobila kontroliraju 3 talijanska dizajnera. Postavljanje stop svjetla pri vrhu stražnjeg dijela je opasno za promet jer zasljepljuju druge sudionike u prometu. Takav koncept bi trebalo zabraniti zakonom. Još je gluplji primjer položaj prednjih žmigavaca na Peugeotu 206. Služe da zbune protivnika a ne da pokažu smjer kretanja. Inaće je 206-ica prilično lijep primjerak vozila.
Za papigu bi morao pobrati prvu nagradu, ako ništa, ono za originalnost. Što kažete na satelitski antenu? Jel dobro?