View Single Post
Staro 15.08.2007., 00:54   #21
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
gle, radi se o tome da 22" TN nije 1000kn losiji od 20" IPS, ali je losiji i ukoliko nije stvar u novcu onda je IPS bolji izbor, vrlo jednostavno, ako gledamo omjer ulozeno i dobiveno onaj philips je definitivno primamljiv odabir.

sto se tice ovoga sto si rekao da si gledao monitore, ocito si gledao ga samo u usporedbi s drugim TN, da je bilo sta drugo bilo pokraj primjetio bi razliku prilicno cim bi se pomaknuo. Ali ako je tebi ono dovoljno dobro, samo naprijed!

Naime, postoji jedno zlatno inzinjersko pravilo koje kaze da najbolje nije trenutno najkvalitetnije i najsavrsenije nego ono dovoljno dobro i prihvatljivo jeftino. (konkretno: sjetite se koliko je trebalo dvd-ima da se pocnu masovno koristit, koliko dugo se cd jos koristio za pohranu i prijenos podataka nakon sto su dvdi postali dostupni) - ovo je nesto cega se kompjuterasi iznimno rijetko drze osim kad su zbilja ogranicenu budetom!

Cinjenica je da ne mozes iskoristit u igrama prednosti IPSa potpuno jer zbilja nije bitno dal on moze prikazati 16m boja ili 260k kad za igru nije bitno toliko nijansi i ne gubis bas nesto u tom slucaju. Ali i za zvuk placamo drasticno vise da bi dobili samo malo i kod procesora je ista stvar, a bome ni monitore ne zaobilazi to. Naravno ovo se odnosi na prosjecne korisnike i kupnju uredaja za njih, a ne za specijalizirane namjene.

ja imam IPS monitor i nebi ga mjenjao za TN nikada... Imao sam prilike radit na kojecemu, ali na ovome se najugodnije osjecam od svih monitora ikad, mozda jer je bolji od ostalih, ali na ovaj 20" (4:3) mi je bitno lakse citat tekst recimo s udaljenosti nego na vecini 19" HPa Della i slicnih s kojima se svakodnevno susrecem, iako imaju vece piksele, al i dalje buljim u njih iz velike blizine. Al na poslu recimo imamo 2 vrste dell monitora, jedni su TN a drugi neka VA matrica i ovi VA imaju drasticno ostriju i bolju sliku (vjerojatno su i bitno skuplji bili doduse..)

sad sam tu namljeo hrpu gluposti, al generalno, ako ces se igrati samo na njemu koji sat dnevno veliku vecinu vremena, bez griznje savjesti mozes uzeti TN, ali ako mislis bilo sta radit na njemu duze osim igranja, pa makar to bilo pisanje teksta i net gdje gledas detalje (slova su bitno manja nego si vjerojatno navikao, hehe) svakako uzmi bolji monitor ako si mozes priustit, ipak se radi o naprezanju ociju, dakle zdravlju

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder