View Single Post
Staro 09.08.2007., 12:23   #1
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Preporučite mi matičnu i grafičku

Pozdrav svima

Planiram ubost novi komp i većinu stvari sam odabrao ali se mučim oko matične i grafe. Uzet ću Q6600 i Antec 182, i u kompu će biti dva diska, Hitachi Deskstar od 320GB i neko vrijeme dva stara Maxtora dok ne počistim podatke s njih i riješim ih se, al u principu neće biti dugo. Od kartica će biti zvučna i dvije tv kartice (SkyStar i AirStar). Nadam se da će Antec P182 biti dovoljno hladno za ako nešto. Napajanje je Seasonic 430W, ova SII serija.

Sad ostaje pitanje matične i grafe. Odmah da napomenem da se uopće ne planiram baviti OCanjem, tako da mi to nije bitno. Kod matične mi je najbitnija stabilnost, dobro riješeno hlađenje, brzina i da mi ne radi usko grlo. Nekako razmišljam o Abitovoj IP35 Pro ili nekoj od Gigabyte-ica. Bitno mi je da ploča ima barem 3 PCI slota, brijem da mi više neće trebati, ali manje sigurno ne smije imati. Također, bitan mi je serijski port radi satelitske, ali nije nužna stavka. Podrška za nadolazeće procesore i istovremeno i DDR2 i DDR3 memoriju je poželjna. Uglavnom, naginjem ka IP35 čipsetu.

Što se tiče grafe, tu sam u još većoj dilemi. Nisam gejmer tako da mi ne treba zvijer, igram većinom RPGove tipa Neverwinter Nights 2, al opet, volio bih u dobroj kvaliteti igrati npr. Hellgate London ili The Witcher kad izađu. Trenutno imam 7600GT i super sam zadovoljan što se tiče igara, ali ona otpada jer je AGP, a ne planiram uzeti ploču s PCI-E i AGP zajedno. Kao što rekoh, u igrama je izvrsna, ali što se tiče videa je jako loša u usporedi sa starom ATIjevom grafom. Video nikako ne mogu složiti da izgleda ok, uvijek je ili prezasićeno, pretamno ili presvijetlo, dok je sa starom ATI 9200 sve po defaultu izgledalo odlično. Naravno, podešavao sam opcije i na grafi i kalibrirao monitor, ali nikako mi se ne sviđa, tako da ipak planiram vratiti se natrag na ATI jer najviše radim s videom. Sad, ne treba mi zvijer ali mi je HD reprodukcija iznimno bitna stavka. Dao bih otprilike soma kuna za grafu, s tim da mogu ići do cca soma i pol ako se baš isplati. Također, dobro riješeno hlađenje je bitno.

Mislim da sam rekao sve što je bitno pa bih sad molio preporuke.

p.s. nisam baš dobar u pamćenju tehničkih podataka i brojeva pa skužajte ak sam kiksao u nazivu nečega