Zakljucak dana: Windows Vista Ultimate 64bit je jako dobar OS na odgovarajucem hardveru.
3. dan imam spomenuti OS i sada vec gotovo u potpunosti instaliran. Sve instalacije hrpa grafickih aplikacija, 3d aplikacija, foto i video obrade, home network i internet, drivere periferije i codece. Tokom tih instalacija, kao i MS updatea, nijednom se sistem nije srusio niti usporavao.
HARDVER:
- Ono sto ne radi je BT878 TV Tuner za koji nije bilo ni XP drivera (pa je na 32bit XP radio polovicno), "Matsonic 4in1 USB card reader" (prepoznaje ga i BIOS i Vista, ali se lampica na uredjaju ne pali i ne cita nista) i Sound Blaster 128 PCI (zvucna na maticnoj radi savrseno na 64bitnom Realteku) i T-com Siemens A-100.
SOFTVER DOBRO (subjektivno):
-64bitne verzije sofvera su nedostizne po performansama (Autocad 2008 64bit, 3DS Max 64bit, VirtualDUb 64bit i dr.)
-Emulirane 32bitne verzije softvera sa prilagodbama za rad na 64bita (Cinema4d, ArchiCAD, Rhino) rade isto tako malo brze nego na XP32.
-Emulirane obicne 32bitne verzija sofvera po osjecaju su kao i na WinXP 32bit.
SOFTVER LOSE:
- Problemi sa softverom: BS Player 2.23(najnoviji) srusi AERO nakon upozorenja. Kad se BS izgasi, AERO se vrati. U BSu kazu zato sto AERO ne podrzava Overlay render (default render mode). Ili obratno!? - Rjesenje: izabran drugi render mode (VRM9)
- Problemi sa Stardock ObjectDock Plus - deklarirano ne podrzava Vistu x64 u nekim segmentima. U kombinaciji sa ukljucenim aplikacijama koje koriste quicktime kompresiju (npr ArchiCAD) rusi se AERO. Iskljucivanjem ObjectDocka AERO se vrati. ObjectDock funkcionira dobro osim u spomenutoj kombinaciji.
- Quictime generalno steka, ali to je uvijek bilo tako na svakom OSu
-
http://forum.pcekspert.com/faq.php?f...snovna_pravila
- Weather gadget ne funkcionira (za Hrvatsku mislim)

- to je jedini dobar sminkerski kitch dio Viste.
OPCI DOJAM:
Brzo. Stabilno. Jako dobro iskoristen Dual Core na AMD x2. Jako dobro funkcionira multitasking. Npr: u isto vrijeme; antivirus nod32 scan, kopiranje 32GB podataka sa drugog racunala, 3 downloada u utorrentu i divx u pozadini bez trzanja. A shell reagira brzo kao da se nista ne dogadja. Kao da je predrenderirano. Na XP neostvarivo na mojem hardveru.
Lose stvari:
1. Isti, stari, sugavi driver asigning kao i od Win95 na dalje. Sporo i neinventivno. Pravi PnP jos uvijek ne postoji.
2. Izbornici koji se otvore nakon pritiskanja; "Browse" ili "Save As" su uzasno nepregledni i komplicirani. Vjerojatno je bolje kad ih se dobro prokuzi.
3. Restart nakon instalacija. Tu se isto nista nije promijenilo od Win95. Svaki "veci" softver/driver i potreban je restart. Uzas.
Neke stvari koje me vec nerviraju, a ne znam ih promijeniti.
1. Podizanje "System" prozora nakon bootanja - Kako maknuti? - rjeseno po yedwyu
2. Kako smjestiti shortcut od broadband internet dialupa na desktop? - rjeseno po yedwyu
3. Oni thumbovi/ikone pokrenutih aplikacija koje se pojavljuju iznad taskbara - rjeseno po yedwyu kad se misem prijedje po taskbaru - strasno me nerviraju. Kako ih maknuti?
4. Bit ce jos sigurno.

- rjeseno po yedwyu

...Pomoc dobrodosla...
(KONF: AMD X2 4600+, ASUS A8N32-SLI Deluxe nForce, 2GB RAM, 7600GT, Seagate SATA2 250GB, Siemens C-010-I, i hrpa razne periferije; wireless tipkovnica, mis, scanner, printer, tablet, foto-aparat...)