Tema: 24 lcd
View Single Post
Staro 08.08.2007., 03:34   #19
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Staza - za koju namjenu kupuješ monitor? Naime za oko 7000kn možeš dobiti 23" Apple Cinema Display, koji koristi S-IPS matricu (za razliku od S-PVA kod Dell 2407WFP). Taj monitor također ima rezoluciju od 1920x1200, tako da imaš aposlutno jednaku radnu površinu (a taj 1" fizičke površine je potpuno zanemariv). Ukoliko se baviš nekom vrstom grafike ili video obrade, taj monitor je dalkeo bolji izbor od s-PVA / MVA 24" modela koji se trenutno nalaze na tržištu.

Što se pak tiče 24" S-IPS modela, za sad jedini takav model nudi NEC u svojoj "pro" liniji (xx90UXi) - 24" NEC 2490WUXi, no taj monitor se ne može nabaviti kod nas. Jedino možeš dobiti 26" NEC 2690WUXi, koji je jedan od najboljih mass market LCD monitora ikad napravljenih. 1920x1200 rezolucija, A-TW IPS matrica, 92% color gamut, 12-bit LUT..no taj monitor košta oko 10-11k kuna, tako da ti to ništa previše ne znači (osim ako se profesionalno ne baviš pripremom za tisak / grafičkim dizajnom / obradom fotografija).

Ne mogu ti reći ništa konkretno dok mi ne kažeš točnu namjenu za taj monitor (dakle hoće li biti prvenstveno za igranje, ili pak za filmove, ili pak obradu fotografija itd.).

Dell 2407WFP je monitor koj je tokom svoje života na tržištu imao masu problema, problemčića i slično (koji su doduše ispravljani novijim revizijama, no i dalje ostaje činjenica kako taj monitor nije ništa spektakularno). Uostalom nedavno je izašla nova verzija 24" Dell monitora - Dell 2407WFP-HC (ovo "HC" znači da ima extended color gamut - umjesto 72% ima 92%), i IMHO bilo bi glupo sada uzeti (lošiji) Dell 2407WFP. Nažalost dućani kod nas još nemaju HC verziju, no ukoliko se baš odlučiš za Della ja bih na tvojem mjestu pričekao da dođe HC (no koliko će koštati kad dođe stvarno ne znam).

Mislim da bi bolji izbor od tih 24" Dell / Samsung / HP (sva tri koriste istu S-PVA matricu) bio 24" BenQ - taj model koristi MVA maricu i nešto je bolji od spomenutih S-PVA modela.

BTW: ako bez obzira na sve ideš na Dell 24007WFP onda ga nikako nemoj uzimati u Ve-Milu, pogledaj u M-Computers ili u ADM-u.
gorluk je offline   Reply With Quote