Citiraj:
Autor snake 1
Pa sory krivo sam rekao. Ali kaj odmah brojis nesto.
|
Snake, ti u svakom postu vezanom uz web design / web developement / HTML / CSS kažeš nešto krivo, i samo odmažeš ljudima (uostalom ne zaboravimo kako si baš ti rekao da su HTML i CSS za malu djecu, a da ti rasturaš PHP / ASP, a dva posta kasnije si rekao da ti nisi programer, već da samo dizajniraš...). No pustimo sad to, srž sve ga je da zbunjuješ ljude - neprestano koristiš krive termine i vjeruj mi da apsolutno nikome ne pomažeš na taj način.
to Ivano:
Što se tiče tvojeg pitanja u vezi složenosti HTML / CSS-a, odnosno težine učenja - znam da ti je sada ovo hrpa informacija i novih pojmova, i to sve skupa vjerojatno izgleda poprilično zastrašujuće (pogotovo kad samo čitaš o tome na forumu, bez da si vidio kako određena stvar u biti funkcionira), ali vjeruj mi da u biti nije. Kod većine sajtove koje ćeš raditi koristit ćeš najvjerojatnije tek nekoliko tagova: obavezne head + body, te div, ul / ol / li (unordered + ordered list + list), h (heading), p (paragraf). Ne bi vjerovao što sve možeš napraviti s tih nekoliko najosnovnijih tagova i dobro napravljenim CSS-om. Ja se u biti na početku i ne bih previše fokusirao na učenje napamet svakog taga koji postoji, jer velika je vjerojatnost da veći dio njih nikada nećeš ni upotri***iti - fokusiraj se na ove osnovne, a kada se ukaže potreba za korištenjem nekog "egzotičnijeg" taga, savjetuj se s dokumentacijom.
U početku ćeš se trebati malo pomučiti, ali mislim da bi trebao brzo pohvatati osnove. Samo si nemoj natrpati previše toga odjednom, i probaj znanje odnosno učenje podijeliti na neke smislene cjeline. Dakle, probaj prvo proći osnove HTML-a, shvatiti što je to u biti markup jezik, zatim pređi na osnove CSSa i probaj shvatiti box model (obavezno, bez toga ćeš imati velikih problema s CSS-om), pa onda spoji to stečeno znanje i poigraj se malo s raznoraznim sajtovima (resursa smo ti hvala bogu dali pregršt), odnosno s njihovim kodom i probaj skužiti na koji način su postignuti određeni efekti pri pozicioniranju elemenata CSS-om, kako se sve može koristiti lista itd itd.
Naravno da ćeš se kasnije susresti s nekim složenijim stvarima (pogotovo ako odlučiš zaroniti malo dublje u sve to), kao što su npr. AJAX, PHP / ASP, dinamičke stranice, eventualno Flash + Actionscript, itd itd., no moj savjet ti je da to ostaviš za kasnije. Nikako nemoj istovremeno čitati o CSS-u, AJAX-u, raznim skriptama, proučavati razne CMS-ove, paralelno učiti JavaScript i HTML i slično, jerbo će ti se samo zavrtjeti u glavi, te ćeš najvjerojatnije odlučiti ostaviti sve to, budući da će ti se činiti prekompleksnim. I btw. nemoj misliti da ćeš kad-tad morati naučiti razne AJAX trikove i sl. - ti možeš biti dobar web dizajner samo s dobrim poznavanjem(X)HTML-a i CSS-a (no u tom slučaju neke vrste projekata nikad nećeš moći prihvatiti, odnosno bit ćeš ograničen u onom što možeš pružiti / ponuditi potencijalnom klijentu. Dakle . prvo stekni "rock-solid" znanje (X)HTML-a / CSS-a, a tek onda uopće pomišlja o prelasku na nešto složenije (ako se za takvim nečim uopće pokaže potreba, odnosno ako želiš).
Kao što su drugi već natuknuli - ukoliko se ozbiljnije namjeravaš baviti web designom / developementom podrazumijeva se da ćeš morati pratiti nove trendove, tehnologije, revizije jezika i sl. (no IMHO to se podrazumijeva za bilo koju aktivnost / profesiju, ukoliko se želi biti kvalitetan profesionalac, bio ti zubar, automehaničar, grafički dizajner ili pak nastavnik - ne postoji "krajnje znanje,2 potrebno je učiti svakodnevno, i obogaćivati svoje znanje). Kad se malo ufuraš u sve to predlažem ti da se predbilježiš na nekoliko RSS feedova s kvalitetnim sadržaje i relevantnim vijestima vezanim uz web tehnologije / trendove (možeš ovdje pitati za preporuku nekoliko takvih sajtova).
To je manje-više to, a moja topla preporuka ti je da sada počneš proučavati resurse koje smo ti preporučili, i polako počneš prljati ruke kodom, a tu (ili na nekom specijaliziranom web design forumu - neki su ti i preporučeni) postaviš pitanje tek kada negdje žešće zapneš, jerbo mislim da si sada dobio gotovo sve što ti je potrebno za početak kvalitetnog učenja. Dakle:
Firefox (+ Web Developer ekstenzija + Firebug ekstenzija)
Notepad 2 (ili HTML Kit, ili PSPad, no mislim da ti je za goli početak Notepad 2 idealan - natjerat će te da pišeš sve "ručno", što je dosta važno za početak učenja), a kasnije i Style Master / Top Style / CSS Vista
www.w3schools.com
http://www.alvit.de/handbook/
+ ostatak preporučenih stranica (no na tvojem mjestu bih se na samom početku fokusirao na ove, a uostalom na Handbooku ćeš maći linkove na stotine i stotine kvalitetnih stranica).
Uživaj i sretno