Citiraj:
Autor gnomisa
kaj ti gledaš iz mrtvog kuta u monitor kad se npr. igraš ili radiš?
|
Pa kad već za mene konkretno pitaš - meni su kutevi gledanja kod monitora iznimno važni, budući da se bavim grafičkim dizajnom / ilustracijom / pripremom za tisak / obradom fotografija. Kod slabijih kuteva gledanja dolazi do nekonzistentnosti boja na ekranu, što je jako loše pri obradi fotografija i sl. (tu su zatim detalji poput prezentiranja radova veće broju ljudi, tako da ga svi gledaju pod kutem itd.) Vjeruj mi da "sve što je 160" nije ni blizu ok. No dobro, moje potrebe su specifične, ali kad već pitaš...
OK, naravno da ja ne koristim TN monitore, ali općenito se osjeti razlika pri radu na monitoru s lošijim i boljim kutevima gledanja. HP LP1965 i Philips 190P7ES su osjetno bolji od raznih TN modela (bili oni Philips ili Samsung, ili pak nešto treće), i ta kvaliteta se osjeti u svakodnevnom radu, bio to uredski rad, ili pak gledanje filmove, surfanje itd.
I ne preferiram apsolutno niti jednu firmu, gledam samo što određeni model nudi naspram nekog drugog. Činjenica je da su ti lower class Philipsi nešto sitno bolji od konkurentnih Samsung, BenQ, Acer, LG itd. monitora (ovisno o primjerku naravno - nisu svi Philipsi jednako dobri). Jest da svi koriste TN matrice, ali ne koriste svi iste modele matrica, a uostalom matrica nije jedini dio o kojem ovisi kvaliteta monitora odnosno kvaliteta slike koju on prikazuje.