Citiraj:
Autor pelos
1. Jesi li probao pretrazivati datoteke na XP-u? Smrt ziva, na visti je pretrazivanje izrazito kvalitetno napravljeno i vrlo brzo se moze naci bilo koja datoteka. Miljama daleko ispred XP-a. A gdje da jos spomenem virtualne foldere.
|
S obzirom da si naletio u tako samodopandom argumeniranju ajde sad ću ja tebi istom mjerom vratiti...
Dakle jesam tražio sam datoteke na Visti i na XPu i znaš što? Jednako mi treba da je nađe, čak i više na Visti jer ima više smeća...
A oćeš da ti kažem zašto?
Zato jer Indexing service je ono što ti stalno šrota po disku u Visti ako to nisi primjetio, a FYI tim režimom rada prosječan disk će ti otegnuti papke za jedno 1.5-2g ako iole žešće koristiš komp jer MTBF desktop diskova taman uleti u to a da ne govorimo o iritaciji korisnika neprekidnim mljevenjem...
Ako u Xpima indexiraš sve onda ti search traje jednako jedina razlika je u tome što ga tamo moraš upaliti a ovdje možeš iz start izbornika tražit upisivanjem u redak i to je to...
Citiraj:
Autor pelos
2. Puno bolje upravljanje s datotekama. Jedna rijec: metadata. Kako budes imao sto vise datoteka s metadatama lakse ce ti ih biti organizirati bez da ih seljakas po disku. Grupiranje datotekama po nekim obiljezima takoder mozes ih staviti u prividne foldere itd.
|
Vau Virtualni folderi, kako sam samo mogao živjeti bez toga do sada...
Citiraj:
Autor pelos
3. Transactional NTFS - Transakcije kod rada s datotekama. Sada mozes datoteke vratiti na prijasnje verzije. Sacuva mnogo zivaca u nekim situacijama
|
Neznam ja dobrom starom backupu uvjek više vjerujem nego automatskom sejvanju kopija svega i svačega...
Citiraj:
Autor pelos
4. Ovo je meni najdraze - Asinkroni I/O i "synchronous I/O cancellation". Super stvar. Nema vise "Not Responding" kad s explorerom odes na lokalnu mrezu pogledati shared datoteke pa odes na komp koji nije spojen i onda cekas 10 godina da mozes dalje. Isto vrijedi i za citanje s cd-a, dvd-a itd.
|
Meni npr potpuno nebitan feature kao vjeroajtno i 99% usera jer niti nemamo kućne mreže, a od onih 1% jedno 90% su razni geekovi koji kad dobiju "not responding" idu preslagivati mrežu jer smatraju da nije dobro složena...
Citiraj:
Autor pelos
5. Puno ljepse sucelje. Ako bas zelis imas daleko ljepse sucelje. S tvojim racunalom tu nece biti problema.
|
Žestok argument u svezi fukncionalnosti - nema što...
Citiraj:
Autor pelos
I jos bih mogao nastaviti listu. A osobno sam primjetio takoder da se programi pokrecu znatno brze na visti.
|
Ma da? A jesi primjetio da neke stvari trzaju a nebi trebale? Ili da imaš 20mb slobodnog rama u prosječnom radu?
Da da taj superfetch blago nama kad on u pozadini radi...
Citiraj:
Autor pelos
A ima i razloga zasto da ne odes na vistu. Puno vise trosi od xp-a, glomazna je, tesko se snaci i imas osjecaj da jednostavno nemas kontrolu itd.
Ali s vremenom prelaziti ce se na vistu. Sto se tice drajvera, jedan razlog zasto je vista toliko ogromna nakon instalacije je sto vuce milijun drajvera za sobom. Meni je sve is prve proradilo, a racunalo je kupljeno godinu dana prije izlaska viste.
|
Vidiš zanimljivo mali milijun drivera a nekoliko komada koji su meni baš trebali nema, čak niti na stranicama proizvođača, vjerojatno ih nikad neće biti, a da en spominjemo da mi npr driver od printera "crasha" kad oću na 1200DPI isprintati nešto iz printera mi izađe - bijeli papir...
Inače Lexmark Z12 je u pitanju - nativni vista driver...
Edit:
Da nebi mislio kako samo loše navodim...
Što je meni osobno dobeo je to da ima poboljšain kernel (pripritizing procesa posebno za mmedijalne aplikacije), npr neće ti se desit da ti divx koder zaloka sve živo i zauzme 100% CPUa pa da nemožeš ni browser pokrenuti...
Dobro je (lijepo) i novo Aero sučelje i sitnice koje su ljudi već spominjali kao npr ono da te pita o prepisivanju fajlova...
Dobro je što ima bar neku osnovnu multimedijalnu podršku "iz kutije" za razliku od prijašnjih windowsa makar to još uvjek nije baš bog zna kaj rješeno...
Dobro je što je se da skresati (skoro) na XP apetite ako se malo potrudiš...
Sve u svemu evolucija jesu ali revolucija nisu...
Da su ugradili bar pola od onoga što su najavljivali u nju umjesto da su radili 5g na DRMu i Aeru niko nebi ništa rekao ali ovako...