Meni sigurno treba - uvelike olakšava rad u Photoshopu (radim s fajlovima od minimalno 300dpi, veličine variraju od A5, A4, pa do preko A3, a često radim i s fajlovima na 600dpi ili pak 1200dpi). Pridodaj tome sijaset layera (nekad znam imati i preko 20-30 layera na 300dpi dokumentu), te nekoliko istovremeno otvorenih dokumenata (a tih "nekoliko" često bude velik broj) i ubrzo ćeš vidjeti kako je 2GB sića.
Nadalje, U Adobe Illustratoru postoji opcija koja se zove "Live Trace" koja užasno puno jede ram (proc jako malo koristi, dok rama nikad dosta). Tu opciju često koristim, i svaki put uredno pojede sav ram, znači brzina njenog izvršavanja direktno ovisi o količini rama (kada se u obzir uzme da je kod te opcije uvijek potrebno dosta tweakati parametre, ovisno o tome što se tracea, kvaliteti skena i sl., onda je jasno da je što veća brzina izvršavanja neophodna za rad).
Zatim koristim Luxology Modo koji uvijek pojede sav ram pri renderiranju, i opet - brzina rendera opet ovisi o količini rama. Naravno, i druge 3D aplikacije imaju koristi od puno rama.
E sad, pridodaj svemu tome da često istovremeno imam upaljen Photoshop, Illustrator i Modo, kao i te aplikacije u kombinaciji s nekim drugim aplikacijama - npr. Photoshop + After Effects, ili pak Illustrator + Flash, ili Modo + Maya + ZBrush itd itd. (a naravno tu su i sitni "jedači" rama koji su manje-više uvijek otvoreni poput music playera, Total Commandera, clipboard utility, Extensis Suitcase, Adobe Bridge, Thunderbird ili Outlook, pa Firefox, NOD32, Comodo, a bogami treba i iskoristiti flat pa su tu uTorrent, eMule, Soulseek itd itd.). Skupi se toga za tren.
Budući da komp povremeno koristim i za audio produkciju, a Logic (ili Cubase), u kojem na svakom kanalu imaš otvoren neki drugi VST instrument / efekt, također jedu dosta rama (pogotovo kada postoje složeni VST instrumenti poput Native Instruments Reaktora i sl.). Imaš desetak takvih kanala (nekoliko instanci Battery-a, nekoliko instanci Reaktora, Arturia Mini Moog ili Moog Modular, zatim nekoliko efekata ili pak mastering / eq plugins i eto ti gomile pojedenog rama). Ista stvar je i s Abletonom.
I da, sve to radim od doma budući da sam freelancer. I ne bih rekao za nijednu od navedenih namjena / aplikacija da su "manijakalne", opskurne i sl. - radi se o osnovnim Adobe aplikacijama - Photoshopu i Illustratoru, te o vrlo popularnom 3D modeleru / rendereru, odnosno radi se o grafičkom dizajnu i ilustraciji, te animaciji, djelatnostima kojima se puno ljudi bavi. To nije ništa opskurno, već svakodnevna pojava.
Naravno, poznajem još i hrpu ljudi kojima koristi 3 ili 4GB rama (kako na poslu tako i kod kuće), a kada se to spoji s trenutnom cijenom rama (2GB se može dobiti za već oko 500kn), onda konfiguracije s 3GB ili 4GB rama nisu ništa čudno. Kao što sam već naveo - za igranje trenutno nema neke potrebe za više od 2GB rama, no i to će se sigurno promijeniti.