View Single Post
Staro 28.07.2007., 13:08   #20
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Gle mi svi znamo što piše...

Poanta ti je sljedeća...

Na tvom disku se nalazi 250 000 000 000 fizičkih bajtova i to je u SI sustavu 250 giga bytea ali s obzirom da je baza računala 2 i da se samo s bazom 2 prizvode računala (ako neko zna da postoji neko na dekadskoj bazi neka mi javi, barem izvan laboratorije kakve) dolaziš do problema - jer 1000 nemože biti na bazi 2 djeljiv bez ostatka, prvi koji odgovara tom uvjetu je 1024 i zato imaš to kao osnovi po kojoj tvoj proc i time OS i sve ostalo vide taj disk, zato postoji ono neformatirani i formatirani kapacitet neforamtiran on ima 250 000 000 000 bajta tj 2 000 000 000 000 bitova ali ti bitovi se mogu samo na bazi 2 formatirati i tako dolaziš do onoga kaj ti gore piše - sistem ima 232GB...

Amen...

Inače da znam da je to za isp*** ali to je ono proizvođači se prave mutavi iako svi mi (kao i oni) dobro znamo kakva je istina i da bi bilo puno poštenije pisati 232GB ali tu se opet javljaju drugi problemi jer nije svaki setup particija i svaki FS baš sasvim isti i neće u dlaku bit jednako uvjek prema tome oni se legalno osiguravaju tako da napišu neformatirani kapacitet i amen...