Ja bih definitivno preporučio Adom -
www.adom.de. Znam da vam se u prvi tren to može činiti kao šok, i da vas njezin izgled može odvratiti od igranja, no ukoliko malo pregrizete ASCII i probate igrati tu igru mogli biste se lako navući. Igra nudi puno veću dubinu od velike većine RPG naslova i užasno je igriva, te kompleksna. Vaše odluke stvarno imaju velikog utjecaja na sam ishod, te postoji newkoliko završetaka, a sama igra je non-linear. Lik možete razvijati u puno smjerova, i svi skillsi vam mogu koristiti na ovaj ili onaj način (npr. bez nekih skillsa nikad ne možete napraviti određene stvari u igri). Npr. jedenje određene hrane može imati određene efekte, korištenje "cursed" itema / oružja također (i takovg itema se ne možete samo tako riješiti), bića koja bljuju acid mogu zauvijek uništiti vaše oružje / oklop, zatim se možete moliti raznim bogovima, te im prinositi razne žrtve (što narafvno ima svoje posljedice), a kako vrijeme protječe na vas djeluju sile kaosa i dobijate određene sposobnosti (koje mogu biti pozitivne ili negativne, ili oboje, ovisno o kontekstu)...uglavnom - igra je ful kompleksna, nelinarna, i ful ful ful igriva...
Nedostatak grafike je u prvi tren čudan (mene to npr. uopće ne smeta, ionako mi je grafika u većini novih igara preodvratna), no nakon nekog vremena shvatite da je takav sistem u biti odličan i kako se na taj način puno više koriste vaše vijuge i mašta (meni su ubrzo po sobi skakala razna stvorenja i čuo sam razne zvukove, a ne nekakve L, m, N, P, b, B i slično).
Igra je besplatna i ne vidim razloga da je barem ne probate. Ipak bih vam preporučio da uz igranje imate otvoren i manual (a postoji i izvrstan guide za igru, proguglajte), budući da postoji dosta opcija i komandi.
Btw. možete je igrati kako je zamišljena, odnosno smrt znači kraj igre i vaš lik se briše (a umrijeti je jako lako, pogotovo na početku) ili pak možete koristiti tzv. "save scumming", odnosno prebacivati save datoteke iz save foldera u drugi folder, kako se ne bi pobrisale nakon što umrete. To se doduše smatra varanjem, pa sami odlučite kako želite igrati, samo vas moram upozoriti kako je bez scumminga opako teška igra, te poprilično frustrirajuća (kad npr. izgubite lik koji ste odlično razvili i sl.). Naravno, bez scumminga je veći challenge, pa vi vidite...
Topla preporuka, ja ne znam da li sam igrao bolji RPG na kompu (da ne pričam kako se i Oblivion i Morrowind mogu sakriti iza Adoma).