Citiraj:
Autor yedwy
Gle ajde da razjasnimo nešto...
Dušik i suhi led u normalnim okolnostime ne eksplodiraju...
Znaš kada eksplodiraju? Kada se nađe pametan redneck koji ih kao oni u video klipićima zatvori u bočicu i baci u tank s vodom npr, i to zato jer u neporpusnoj boci i uronjeni u nešto što im brzo dodajetoplinu naglo proključaju i kao što vodena para raznese bojler tako i ovdje nastane eksplozija...
Btw upravo zato jer tzv kriogeni plinovi kao što su tekući dušik, tekući zrak, tekući helij lako ispravaju i proključaju nikad se boce ne čepe nepropusno nego su rahlo začepljene ili imaju poseban odušak...
I da odma razjasnimo još nešto - "pare" tekućeh dušika su dušik (gle čuda) i treba imati prozračenu prostoriju zato da se ne smanji postotak kisika u njoj, isto kao što je preporučljivo i sa suhim ledom (C02) iz istog razloga, nikome se od normalnog ispravanja neće nikave okrajine smrznuti od "skupljanja para na podu" a ko nije radio s tim plinovima nek manje filozofira...
U dušik se nesmije uranjati prste i nesmije ti prskati po koži i očima mimo toga se neće ništa desit...
|
Prva pametna ovdje
Ljudi neshvacaju da sam po sebi tekuci dusik ne eksplodira pa tako ni suhi led....
do eksplozija dolazi jer se npr. tekuci dusik s -200 ili kolko vec konstantno zagrijava jer je u toplijem okruzenju od sebe samoga a tim zagrijavanjem mu raste volumen i ti natocis njega pol litre u litrenu bocu i hermeticki zatvoris. nakon nekog vremena on se zagrije i prosiri za nekoliko puta a visak nema kam izac.
Tocnije on se nezagrije nego isparava od topline
Imam jedno pitanje vezano uz hladenje proca dusikom u praksi.
Zanima me dali bi se dala napravit ona cijev za hladit s tekucim dusikom al da se uspije zatvorit s obadvije strane i da bude dovolno cvrsta da ne eksplodira pri tim tlakovima. npr cijev od 5 mm debelog celika dobri varovi itd itd