View Single Post
Staro 27.07.2007., 15:09   #50
Yoman
Premium
Moj komp

Yoman's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Gle ajde da razjasnimo nešto...

Dušik i suhi led u normalnim okolnostime ne eksplodiraju...
Znaš kada eksplodiraju? Kada se nađe pametan redneck koji ih kao oni u video klipićima zatvori u bočicu i baci u tank s vodom npr, i to zato jer u neporpusnoj boci i uronjeni u nešto što im brzo dodajetoplinu naglo proključaju i kao što vodena para raznese bojler tako i ovdje nastane eksplozija...
Btw upravo zato jer tzv kriogeni plinovi kao što su tekući dušik, tekući zrak, tekući helij lako ispravaju i proključaju nikad se boce ne čepe nepropusno nego su rahlo začepljene ili imaju poseban odušak...

I da odma razjasnimo još nešto - "pare" tekućeh dušika su dušik (gle čuda) i treba imati prozračenu prostoriju zato da se ne smanji postotak kisika u njoj, isto kao što je preporučljivo i sa suhim ledom (C02) iz istog razloga, nikome se od normalnog ispravanja neće nikave okrajine smrznuti od "skupljanja para na podu" a ko nije radio s tim plinovima nek manje filozofira...

U dušik se nesmije uranjati prste i nesmije ti prskati po koži i očima mimo toga se neće ništa desit...
Prva pametna ovdje
Ljudi neshvacaju da sam po sebi tekuci dusik ne eksplodira pa tako ni suhi led....
do eksplozija dolazi jer se npr. tekuci dusik s -200 ili kolko vec konstantno zagrijava jer je u toplijem okruzenju od sebe samoga a tim zagrijavanjem mu raste volumen i ti natocis njega pol litre u litrenu bocu i hermeticki zatvoris. nakon nekog vremena on se zagrije i prosiri za nekoliko puta a visak nema kam izac.
Tocnije on se nezagrije nego isparava od topline

Imam jedno pitanje vezano uz hladenje proca dusikom u praksi.
Zanima me dali bi se dala napravit ona cijev za hladit s tekucim dusikom al da se uspije zatvorit s obadvije strane i da bude dovolno cvrsta da ne eksplodira pri tim tlakovima. npr cijev od 5 mm debelog celika dobri varovi itd itd

Zadnje izmijenjeno od: Yoman. 27.07.2007. u 15:25.
Yoman je offline   Reply With Quote