23.07.2007., 09:50
|
|
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Neću reć (zasad) otkud je to, ali danas sam se valjao dok sam pio kavu ujutro, to je odg bio na moj pitanje da mi objasni neke stvari, al lik je car, kasnije stavim još.
Ugl "nisam" ga nakon tog popljuvao, nimalo.
Citiraj:
Evo moj odgovor na napade na mene :]
Znam da sam puno napisao i da se vecini nece dati ovo procitat al bilo bi jako dobro radi informiranja, shvacanja i prosirivanja znanja :]
Evo ovako:
1. Kako Seasonic od 430W može bit slab za onu konfu?
Frajer koji ide na robotiku mi to objasnjavao pa ovako sam ga shvatio...
Da proizvodaci daju podatak koliko treba napajanje da bi radio procesor ako manjka on ce se mucit i radit slabije ako je 300 W potrebno za procesor on nece radit na maxsimumu nego treba uzet vise samo da on prepozna da je veci napon al ga on nece koristit nego ce radit najbolje a vuci ce 300 W..
Znam da nisam dobro objasnio kako sto je frajer meni al ispada da ce njegov komp radit na 430 W i kad zbrojis koliko ti proizvodac da podatke o napajanju svih dijelova neka ispadne 430 W on ti nece radit kako treba nego uzmes 600W on ce ti radit punom snagom al ce vuci 430 W..
ne znam kako ste me shvatili, znam da je to malo jadno al frajer je pun ***** natjecanja osvojio i stvarno se razumije...
Odmah da nes kazem za overklokanje:
Svi mi zelimo da nam brzi bude komp pa ga overklokamo radili to jednostavno preko ukljucivanja top performansa (upalimo komp kliknemo odmah del i ukljucimo top performans) ili preko bios-a.
Oveklokanje zahtjeva jaci napon i vise se zagrijava komp tako da ti uvijek treba jace napajanje i hladenje...
2. Ovako sto se tice graficki one su moja specijalnost i obozavam citati sranj* o njima pa da se izjasnim...
grafika je naravno sve sto vidis na monitoru u igri a sada ide esej o grafici i grafickoj.
Skuplja graficka naravno ima veci broj tranzistora noviji cip pri cemu daje bolju klvalitetu slike..
Ja sam za veci brzinu graficke ne za kvalitetu slike pa cu to i objasnit..
Vec kad sam pricao o Carbonu pa cu i nastavit s njime..
Graficka 1950 XT je nova graficka i igra poput Carbone ne zna tj. nije tako napravljena da moze iskoristit ljepotu te graficke zato postoje driveri i FarCry( zakrpi) koji mogu poboljsat izgled naravno ljutsko oko nije toliko razvijeno da uoci to poboljsanje zato mi koristimo poput 3D marka da se uvjerimo koliko je jaca grafika... Zato kad igram Carbon na 9600 i kod sebe na X1950XT izgleda slika isto al ja mogu ukljucit Anti-Aliasing i Direct X da bi mi bila ljepsa slika a on to ne moze ukljucit zbog brzine..
Kad smo kod brzine da to objasnim:
Igrice koriste efekte kod tih efekata nama steka dok ide igrica ti efekti se mogu pratiti samo sirovim brojkama znaci (MHz , Bitima , taktom memorije itd...)
Sada da nesto objasnim o kvaliteti slike..
Ta kvaliteta se najvise uocava kod ranijespomenutih efekata i kod ukljucivanja dodatnih opcije koje nam dozvoljava igra znaci carbon daje Anti-Aliasing , direct X i one ostale piz*arijice..
Da sad objasnim te tri cinjenice:
Anti-Aliasing : on ovisi o igri koliko nam ona njega dopusta npr kod carbona je puta 4 a sto se zabravo radi kod Anti-Aliasing je ovo:
Rijec je o efektu koji izlglađuje nazubljenost kosih linija na prikazu. Zbog specifičnog načina na koji se to izvodi, udarac na performanse je vrlo velik, a dobitak na kvaliteti prikaza je u odnosu na njega relativno malen.
Zato kad ja ukljucim Anti-Aliasing na njegovoj grafickoj i na mojoj slika na oko bude ista al programima i naravno nastavljanjem igranja prikazuje se razlika ( program brojkama) Oči vide stekanje tj. zastajkivanje da bi se mogo neki efekt do kraja odradit zato ti treba brzina.
Direct X : Gamersku karticu definiraju prije svega njene 3D mogućnosti, a one su usko vezane s programskom podrskom vašeg operativnog sustava. U vecini slučajeva taj OS su windowsi pa je riječ o Direct X API-ju. TO JE SET RUTINA, PROTOKALA I ALATA ZA IZRADU SOFTVERSKIH APLIKACIJA. Stoje direct X kvalitetniji lakše je izradiva aplikacija. Svi koriste direct X zato je za pocetak bolje pogledati je li kompatibilna s Directom X) API-jem jer oznaka je c donosi kompatibilnost sa Shader Modelom 3.0 Shaderi su matematički specificirani ili opisani efekti.
Primjer kod novijih shadera efekt prikaza mokrog kamena . Prije bi se tekstura kamena prekrila efektima prozirnosti, refleksije i slicnim da bi se dobila iluzija vlaznosti. Danas će programer napisati shader koji ce definirat prozirnost, refleksije svjetla, odraze i sve sto mu treba da objekt doista izgleda kao mokar kamen...
ostale piz*arijice : to je ono sto mos ukljucit ona dodatna svjetla itd :
one zahtjevaju brzinu graficke a ne njezinu kvalitetu slike..
I sada CRissfireu:
Kao sto mos iscitat iz tih podataka i grafova da kod nekih igrica dvije 1600XT da su bolje od jedne 7950..
Al naravno ta graficka daje bolju sliku koja se mnoze vidjet na tim programima al dvije 1650 zbrajanjem svoje brzine brze su kod procesa onih efekata koje sam prije spominjao znaci prije ce stekat kod 7950 nego kod dvije 1650 al naravno 7950 daje bolju sliku osim toga podrzava direct X10 koja je veliki faktor kod grafike i zato je ona bolja kod same vizualne kvalitete
a one dvije su bolje kod brzine...
Oko ovog sam se potrudio pa ako moderator zeli dodat ili dat mi da postam ovo kao obavjest - vaznu temu volio bi to ucinit :] ...
Nesto o agp-u:To je sucelje na maticnoj u koje se stavlja graficka. Uglavnom to je stara tehnologija koja ce se s vremenom ugasit...
Kao sto ste mogli procitat kod ovog referata ja sam za brzinu a ne za vizualnu kvalitetu zato mu predlazem dvije X1650 pro ne onu jednu gforse...
Nesto o AM2 to je relativno novi socket AM2 vidim da sam se ja s**** i napisao amd 2 a jbg slucajno napisao kao sto rekoh novi sclocket i imat ce puno mjesta za nadogradnju zato ga i predlazem ako ne vjerujete posjetite par str racunalne opreme i vidjet ce te da je u poratsu iako vam nece izgledat jer ima malo dijelova tim socket-om.
On je raden za procesore AMD-a
Nadam se da sam sve ljepo objasnio i obrazlozio svoju konfiguraciju..
|
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///
/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///
žmnpp
|
|
|