Evo bas u jutarnjim satima

gledam Na rubu znanosti - Filmski efekti i iluzije (emitirano 08.05.2006.)....sad se vi pitate kakve ovo ima veze s igrama?
Paaa recimo da se komentar g. Galete (procelnik Akademije filmskih umjetnosti bla, bla tako nesto, ujedno i profesor) moze komotno prebaciti i na igre.
U emisiji on film usporedjuje s najlon kosuljama koje su u bivsoj YU svi hrlili kupovati u Trst, a koje su bile lijepe, nije ih trebalo peglati itd (u to doba nesto novo, in...)...ali nakon 3 dana koza je pocela svrbjeti...slijedeca usporedba ide do rajcica koje se sada uzgoje bez zemlje, koje prekrasno izgledaju ali koje nemaji ni mirisa ni okusa...(a kojima ce se sada pokusati i miris iluzionizirati)...poanta svega je da se ide u monokulturalnost, nema raspona mogucnosti kreativnog izraza izmedju dviju krajnosti, vezemo se za jedno osjetilo - oko. Pri tome naravno ostajemo zakinuti za onu profinjenost / duhovnost u filmu...itd...malo mi je tesko prepricati emisiju, nabavite emisiju i pogledajte.
Uglavnom mislim da se isto dogadja i sa igrama, otislo se u jednu krajnost, najvise paznje posvecuje se grafici (oku), tezi se masovnosti pa su igre sve kretenskije, gubi se na kreativnosti i igrivosti sto "starijim" igracima nikako ne lezi...daklem, slazem se sa svime sto je vec napisano u prijasnjim postovima + starije gejmere tesko je impresionirati jer su vec sve vidjeli sto se tice igara...kad se samo sjetim da sam prvu igru zaigrao na Commodore Vic-u 20, a rijec je o Aztec Challenge-u, a o Amiga dobu da i ne pricam
I da se opet malo vratim na vec spominjanu emisiju, citiram..."...Zahtijevi danasnjih klinaca su jako visoki...Danas ako film nije u DTS-u to nitko nece gledati...ako nema barem 200 kompjuterski generiranih vojnika, to nitko nece gledati...tisuce mrtvih, nitko nece gledati...Ta masovnost je otisla u beskonacnost..."
IMHO, potpuno ista stvar je i s igrama...ako nova igra nema...bla, bla grafika/zvuk bla bla...to nitko nece igrati...a za igrivost i onaj dobar, ispunjen osjecaj nakon odigrane igre, vise nitko ne mari, brzina izrade, masovnost, lova su na prvome mjestu...e pa zato se i ja vracam starijim igrama.