Citiraj:
Autor yedwy
Mislim da bi ti možda bio bolji RAID 3
|
OMG, lupas ko Maksim po divizijama...
Citiraj:
Autor ^SuperUnknown^
Dakle, trebao bih nekakvo storage rjesenje koje bi sluzilo pohrani radnih Uncompressed video fajlova za video montazu. OS je MacOS X 10.4.9, softver je Final Cut Pro, a kanta ja Mac Pro sa 2 dual-kor Xeona na 2.66 GHz i 5 gigi RAM-a.
|
Problem je, nacelno, sto je Mac u pitanju. Limitiran si sto samo imas PCIe na raspolaganju (PCIe SATA RAID kontrolera ima za na prste nabrojati, a ti jos trebas relativno jeftinog jer predpostavljam da ti se ne daje 1500$ za to a jos uz sve i da radi na MacOS-u) te jadnih 4 HDD bayeva. Ove drkarije u Finderu su preskupe, pa iako mozda nije najjednostavnije, ja bih ti preporucio jedan mali fini NAS.
Intel Flaxton - 750kn
Intel Celeron 420 - 350kn
Kingmax PC5300 512 MB - 150kn
3x Omiljeni proizvodjac 320GB - 650kn * 3
To je ~1900kn, a jos ti treba kuciste, napajanje, sistemski disk (poslje cu o tome) i koji ventilatorcic.
Alzo, za ovih pocetnih 1900kn dobijes 640GB prostora ako napravis softverski RAID 5 s bilo kojim modernijim OS-om. Pozeljno bi bilo imati i sistemski disk na kojemu ces vrtiti OS, no postoje i workaroundi i za to. Prakticki, za ~2500kn vrlo vjerojatno neces moci kupiti 640GB NAS-a s Gigabit ethernetom prakticki nigdje. Sa softverskim RAIDom neces imati prijenos paralelan sa osi kapaciteta, no mozes bez problema ocekivati 150ak MB/s STR-a. Naravno, moras se pomiriti i sa kriminalno losim, sporim i traljavim rebuildom. Uzmi u obzir i to da su diskovi sa sto vise cachea iznimno pozeljni, a ne bi bilo lose cacheirati fileove u RAM (tako to rade "veliki" decki) zbog write penaltyja.
Mislim da ti se ovakva kombinacija kudikamo vise isplati, a da ne pricam da je "kompatibilna" sa prakticki bilocime, a kamo li ne MacOSom. Takodjer, uvijek mozes uzeti nekakav bijesni SATA/SAS kontroler te pratece kuciste/napajanje i imati terabajte i terabajte jako brzog prostora!