View Single Post
Staro 16.07.2007., 11:33   #2
Perki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
CRT monitori se mislim, više ne proizvode, u svakom slučaju oni mrvicu kvalitetniji nisu lako dobavljivi. Možeš uzeti rabljenoga, ali ako nisi baš iskusan i ne znaš točno što tražiš, nemoj se u to upuštati.

LCD-i nemaju refresh u smislu kojem ga imaju CRT-i. LCD-i osvježavaju u jedinici vremena samo pixele koji se mijenjaju, dok CRT-i osvježavaju cijelu sliku. Kad CRT-u zadaš refresh, on se toga drži. Ako mu zadaš 85Hz on će osvježiti kompletnu sliku 85 puta u sekundi, bez obzira da li se slika (ili dio slike) zapravo mijenja. LCD-i će osvježiti, tj. promijeniti samo piksele koji se trebaju promijeniti dok će ostali ostati na prijašnjoj vrijednosti. To će raditi brže ili sporije, ovisno iz čega u što se trebaju promijeniti. Nije isto treba li promijeniti bijeli piksel u crni ili crveni u malo manje crveni. LCD-i piksele mijenjaju relativno sporo, pa otuda i pojava znana kao ghosting, kada se pikseli ne stignu promijeniti dovoljno brzo u odnosu na zahtjeve.

Metodologija mjerenja i prikazivanja odziva se unazad koju godinu promijenila, a i svaki proizvođač opet ima neki svoj način, tako da je na tom području prilični kaos. Uglavnom, deklarirano vrijeme odziva nije mjerilo za usporedbu i ne treba te zabrinjavati. Svi LCD-i proizvedeni unatrag zadnjih par godina nemaju gotovo nikakvih problema s ghosting-om i dovoljno su brzi za igranje. Ono što trebaš gledati je kontrast i svjetlina, te kutevi gledanja, iako ni tu deklarirane vrijednosti nisu baš najtočnije.

Na kraju, iako zapravo najvažnija stvar, je da odeš do trgovine i sam pogledaš što se nudi i što ti odgovara. Monitor se ne kupuje na osnovi tuđih preporuka, već na osnovu vlastitog dojma.