Citiraj:
Autor Xan
geniusboy, svaka cast na trudu oko 'reporta'
jel vam bio problem nac repeater na kleti? to ste sa netstumblerom trazili?
EDIT: e da, kolko ste platili ove kantene od inoxa?
EDIT2: e da2, kolko ja znam WPA2 jos nisu probili tak da bi to bilo najsigurnije, WEP je totalna pljuga, a MAC filtering ovisi o uvijetima koji su pri ruci...
|
Misliš na signal? Pa i nije, kljet vidimo optički, tako da se podešavanje satelitske lijevo desno svodi na usmjeravanje "od oka"....(znači, to podesiš tako da satelitska gleda u kljet..)
Bitnije je vertikalno usmjeravanje, koje se pak svodi na sljedeće... Laptop na krov, bežično spojen na remote desktop kompa, te jednostavo kada ulovimo najveći mogući signal, to je zapravo i idealni kut nagiba... Dakle, drugim riječima, vertikalni nagib se štela prema signalu....
Inače, bitno je znati polarizaciju omnice (vertikalna ili horizontalna) jer o tome ovisi položaj inox kantene na satelitskoj.... O čemu pak sam signal puno ovisi..
Kantene smo platili 120kn sa F konektorom... Plus cca 3kn metar Cavela 703B i 50kn je transformator s F na RP/SMA....
To je tako izvedeno jer je Cavel 703B (satelitski koaksijalni kabel) puno jeftiniji od bilo kojeg LMR-a (pogotovo LMR-a 400 koji se preporučuje na duljine veće od 5m, a cijena mu je 25-30kn po metru)....
Na 20m tog Cavela se gubi cca 6dbi pojačanja, dok se po nekim mjerenjima s tim LMR-om 400 gubi cca 3dbi... E sad, ta 3dbi ne vrijede tolke pare...
Istina da se još na svim tim spojevima gubi dosta pojačanja, ali u praksi to izgleda puno bolje, a da ne govorim koliko jeftinije sa Cavelom....
Ovako izgleda taj transformator:
Dakle, na jednoj strani RP/SMA, na drugoj F konektor, a između komadić (NE duži od 10cm) LMR-a... (195 ili 200)
Jedini problem kod tog je krimpanje tog RP/SMA konektora za šta trebaju posebna kliješta koja vjerojatno nitko nema.... Inače, kripanje stoji nekih 40-50kn s konektorom u nekim dućanima....