View Single Post
Staro 14.07.2007., 16:36   #10
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ajde ovako, već me dosta ljudi pitalo istu stvar, pa ću ovdje sve objasniti, od komponenti, do položaja, udaljenosti i sl....

Da počnem...
U cijeloj priči su moja dva frenda i ja... Dugo smo se htjeli umrežiti pa smo i to učinili po principu 3 kartice (u svakom kompu jedna) u AP i to je to....Tako je mreža radila nekih 6 mjeseci i sve super...

No, budući da samo imali namjeru uzeti ADSL, došli smo na ideju da svi troje zajedno uzmemo FLAT kod mene i plaćamo ga zajedno kako bi uštedjeli, a ujedno bi bili umreženi i za novce najjeftinijeg paketa po osobi imali FLAT, a nakon ovog pojeftinjenja sad možda uzmemo i veću brzinu ...
Da bi to bilo moguće, nakon toga što smo uzeli taj FLAT, morali smo poboljšati mrežu kako bi bilo koje računalo iz mreže moglo pristupiti internetu neovisno o drugom računalu... (tj. da moje računalo ne mora biti upaljeno i spojeno na net da bi i druga računala mogla na ne....)

I da se sada prebacim u ono šta imamo danas....

Mreža ugrubo izgleda ovako...

E sad, da pojasnim sve....

Plavo su računala (a ujedno i kuće) frendova....
Crveno je moj komp/kuća na čijoj liniji je prikopčan ADSL....
Žuto je frendova kljet na brdu u kojoj je repeater...

E sad, ovo izgleda ovako jer optička vidljivost ne postoji između nas troje, no svo troje vidimo tu kljet na brdu koja zapravo služi kao "zrcalo" da bi se svi zajedno mogli vidjeti... ( jesam sad ovo objasnil)

Oprema:
2 x Canyon WF-511 WLAN kartica (treća je kod mene ali nije više u upotrebi budući da sam direktno spojen u rooter LAN kablom..)
2 x Siemens SE555
3 x inox kantena
3 x 90cm satelitski tanjuri
1 x 12dbi Pacific Wireless omica
3m LMR 195 kabla s N i RP/SMA konektorom
cca 60m utrošenog kabla Cavel 703B

I puno puno posla...

Udaljenosti:
Od plavih i žutih točaka (dakle naših računala) do žute točke je cca 800m i 70m visinske razlike...
Između plavih i crvene točke je oko 200m ali jednostavno je previše kuća i prepreka između njih, tako da ispada da se manje signala gubi na ovako postavljenoj mreži....

E sad objašnjenje svega:

Crvena kuća (ja):
Moje računalo koje je LAN kablom spojeno u 24/7 upaljeni Siemens SE555... Taj se pak spaja sam na internet.... Prerađen je, tj. na njega je stavljan RP/SMA konektor kako bi se mogla staviti vanjska antena.... Sa 14m Cavela 703B na njega je spojena sat-kantena (dakle, kombinacija inox kantene i satelitskog tanjura 90cm promjera sa cca 20dbi pojačanje - puno jeftinije nego tvornička slična rješenja usmjerenih antena....) koja je uperena u žutu točku...

Žuta točka (kljet):
Drugi Siemens SE555 u repeater modu radi sa prvim... Također prerađen i na njega s 3m LMR-a 195 uštekana 12dbi Pacific Wireless omnica nagnuta pod kutem zbog visinske razlike..... (pad signala nije dovoljan, pa smo je morali nagnuti)
Gore se također nalazi i celer 700mhz sa 180gb diskovlja koji noću skida s interneta torrente, a LAN kablom je spojen u SE555 i kao takav se pojavljuje u mreži kao četvrto računalo....

Plave točke:
Računala frendova u kojima je Canyon WF-511 te sa 15m (kod jednog) i 20m (kod drugog) Cavela 703B spojena po jedna sat-kantena ponovo usmjerena u kljet....

--------------------------------------------------------------------------

Enkripcije:

WPA/PSK2 i na jednom i na drugom SE555, a uz to razmatramo mogućnost MAC filteringa, ali mislim da neće biti potrebno, budući da živimo u mjestu u kojem baš i nema hakerskih napada ....

Repeater:

Dakle, u dva SE555 su unesene unakrsno MAC adrese... Jedan ima 192.168.1.10, a drugi 192.168.1.20 IP adresu...
A oba enkripcije kao što sam naveo....

Računala imaju od 192.168.1.1 do 192.168.1.4.... dalje ide redom ukoliko se na mrežu spajaju druga računala tipa laptopa i sl....

Signal:

Signal između repeatera (tj. jedne sat kante i 12dbi omnice) na 800m udaljenosti je 95-100%... A između kartica frendova (znači opet sat-kanti) i 12dbi omnice od 80-100%... Ovisi o lišću, vjetru, kiši i sl.
Bitna stvar je da brzina nikad ne pada ispod tih max 52mbps jer je za to potreban signal manji od 60% što ovdje nikako nije slučaj...

Cijena:
Sva oprema nas je stajala cca 4000kn... To smo podijelili međusobno tako da je svaki dao cca 1300kn (zajedno s računalo pri kljeti)
Može se sve nabaviti i za manje, ali eto, šta je tu je....

Za kraj još malo namatanja...
Dakle, ovo je mreža s netom (bravo ja!!)...
Velika joj je pogodnost što je taj repeater na brdu s 12dbi omnicom, a moj gradić se nalazi u kotlini, pa se zapravo iz cijelog grada može spojiti na mrežu, a time i na net laptopom ili bilo čim s WLAN karticom zbog dosta jake omnice.... Naravno, ako se znaju enkripcije...

Druga je stvar što preko iste vidimo i sve mreže u gradiću pa možemo i malo hakirati....

No, da završim, ovo je ajmo reći planski i prilično kvalitetno složena mreža, čemu još doprinosi i činjenica da do sada još niti jednom nije krepala...

Kod slaganja ovakve mreže treba biti precizan u postavljanju i gradnji antena, te naravno imati pojma o onome šta radiš...
Inače, softverski dio složen je u jednoj sobi sa ta dva siemensa i tri računala kako se bi otklonila sumnja da je eventualnim graškama kriv nedostatak signala.
Tek nakon toga sve se stavilo na svoje mjesto i napokon proradilo....

Mreža je ovako složena još na XP-u, a nako prebacivanja sve trojice na x64 Vistu Ultimate i dalje radi besprijekorno.... Ovaj koji skida je jošp uvijek na XP-u... nemre jadnik na vistu....

Hvala na čitanju ovog i živjeli....

Zadnje izmijenjeno od: eluminer. 14.07.2007. u 16:55.
eluminer je offline   Reply With Quote