56k UPOZORENJE!!!
Evo, gledajuci sve ove modove ovde i ja se odlucih da nesto uradim. Imao sam poprilican broj ideja, dosta volje, i neiskustva (kasnije cete vidjeti o cemu pricam).
Pothvat je uradjen na mom Chieftecu. Napravljeno je paljenej na kljuc, stavljena je plexi stranica i na njoj izgraviran logo PcE-a i jedan vuk/pas (haski), kablovi sredjeni koliko se moglo i imalo zivaca, stavljeni točkići, stavljene ručke za lakše prenošenje na LAN-ovima,...
Pa da krenemo.
Od samog pocetka me je pratila nesreca tako da slike samiog pocetka moda necete modci vidjeti (prih 10-ak slika). Naime prilikom slikanja fotoaparat mi je ispao iz ruke (sa visine 30-35cm) i izmjestile su mu se leće tako da nije vise mogao da izostri sliku kako treba te je otputovao u Sarajevo na servis. Ovde ce biti samo slike napravljene Nokiom 6280.
Samo rezanje Chiefteca je trajalo nevjerovatnih 12 sati. Chieftec ima nenromalno izdrzljiv lim (ne znam od cega je) koji je jako tesko rezati dremelom (kopijom dremela) koji se vrtio na 22k obrtaja, naravno koristio sam ojacae rezne ploce i potrosio ih svega 4 komada.
Kada sam zavrsio sa rezanjem stranice odnio sam plexi kod stakloresca da mi ga izreze na zeljene dimenzije.
Busenje rupa u plexiju i limu je islo lako, ali posto sam ja baksuz na desetoj (ZADNJOJ) rupi mi je pukao plexi.
Srecom moja dragi tajo je bio u Sarajevu u tom trenutku i kupio mi je jos dvije ploce plexija, tako da sam sa radovima nastavio par dana kasnije.
POKUSAJ DRUGI:
Plexi ponovo odnijet do stakloresca, samo ga je bilo potrebno isjeci oko bravice kako bi mogao sjesti kako treba. Jedini nacin na koji sam to mogao uraditi je bilo busenje vise rupa jedne do druge. Kako je to bilo prvo busenje nije moglo proci bez krvi.
Kada je i to uradnjeno doslo je do prosirivanja rupe na stranici sto je uzelo jos 2.5 sata.
Uvece sam poceo sa graviranjem po plexiju. Prva gravura: logo PCE.
Sablon po kojem je radjeno
Nakon graviranja logoa otisli smo na cugu (ovaj sto mu se vidi na ruka na slici mi je rodjak i on mi je dosta pomogao, malo on, malo ja i sve brzo ide).
Sutradan sam stavljao LEDice po ivici plexija. Cilj mi je bio da svijetli samo ono sto je gravirano.
Ultrabright plave diode (8 komada)
Staro crknuto napajanje je posluzilo tako sto smo iz njega uzeli zice za napajanje dioda
Diode na okupu
Kao sto se moze vidjeti na jednoj od prijasnjih slika onaj PCE logo je stavljen u kraj plexi kako bi pokrio kavez za diskove, a ostatak je ostao prazan. Kako ne bi ostala ta praznina da zjapi odlucili smo se za jednog haskija.
Postavljen sablon i sve spremno za graviranje