View Single Post
Staro 12.07.2007., 10:39   #33
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Sve je to divno i krasno, Hi-Fi bolji Z-5500, bla bla bla... Koliko bolji? 0.01% bolji? Otprilike da. To što nekome bolje zvuči ovo, a ne ono je stvar ukusa, a ne zvučnika. Siguran sam da za neutralnog promatrača (mikrofon) razlika između Z-5500 i Hi-Fi od 10000+kn i nije puno velika. Mnogim audiofilima njihove "mašine" zvuče bolje nego što ustvari jesu jer im daju psihičko zadovoljstvo u glazbi. Pogledajte samo primjer kabela. Neki frikovi daju puste pare za neznam kakve kabele. Što će im to? Neće provlačiti kabel 100km da bi mu se gubio signal, pored kabela mu ne prolazi visokonaponski dalekovod i sl. Obićan kabel je sasvim dovoljan za kuću. Razlika u zvuku je max 0.0001%, ali neki opet tvrde da je veća. Nije. To je samo vaše psihičko zadovoljstvo tim kabelima. U stvari oni nisu ništa posebno.

Evo moj primjer. Slušao sam jednu pjesmu neko vrijeme na Z-2300 i sve 5. Kasnije sam stavio slušalice od 15kn na uši i pustio istu pjesmu. Odjednom kao da se dogodila revolucija, sve sam čuo savršeno, puno više detalja i svega. Onda sam ponovno pustio to na Z-2300 i sve te detalje koje prije nisam čuo, sada isto čujem i na zvučnicima. Samo zato što su mi slučajno upali u uho, sad obračam pažnju na njih. isto tako vrijedi i za Supernanogiga kabele kojima metar košta 500kn. Jednostavno si umislio da je bolje, iako tvoje uho i ne vidi neku razliku. Ti misliš to je sad super, divno, krasno i samo više naprežeš uši i one kao fol sad više čuju iako čuju isto samo si ti u mozgu zbog znanja da imaš super kabele to što dođe u uho dodatno uljepšaš.

Poanta ovog mog posta je:

Ne plačajte masne pare za nešto što vam neće donesti mnogo napretka (kabeli npr.). To je isto kao da imate GF8800GTX i kupite 8800Ultra jer vam ova više nije dovoljna, a razlika je minorna. Barem za sada.

Z-5500 NISU bolji od Hi-Fi-a, ali su i više nego dobri za obićne ljude i ide mi na živce kad se neki "audiofil" počne sprdati na njihov račun i nazivati ih nižom klasom i sl. ONI TO NISU!

Ajd pozdrav, ne da mi se više pisati.

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline