Tema: Vista SP1
View Single Post
Staro 11.07.2007., 10:40   #17
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
velika većina poslovnih subjekata neće prijeći na Vistu prije SP-a 1, pa im žuri kako bi pridobili velike kupce

Ajmo izdat' SP što prije da ljudi konačno pređu na naš OS. Nadam se da je svima sad jasno koliko je besmisleno čekanje SP, ako treba MS će izdati još koji samo da vas uvjeri kako je Vista super.
Razloga zbog kojega poslovni subjekti čekaju SP1 je dosta, no najvažniji je iskustvo migracije s prijašnjim verzijama Windowsa. Nadalje, svaki imalo ozbiljniji poslovni subjekt će odraditi kakvo-takvo testiranje novog OSa u vlastitoj radnoj okolini. Također će razmjenjivati informacije i iskustva s ostalima. Za sve ovo treba vremena i resursa, da ne govorim kako je imperativ da administratori i desktop support rade na novome OSu (ili Office paketu) nekoliko mjeseci prije nego se krene u masovnu migraciju.

Budući da sam sistem admin jednog velikog domaćeg poslovnog subjekta, migracija na Vistu mi je najveći projekt koji me očekuje slijedeće godine. Naravno da bih ja mogao gurati migraciju i ove godine, ali zaista nema potrebe. Osim što nismo odradili testiranje svih poslovnih aplikacija, dio hardvera je na gracini ili čak ispod baseline konfe za Vistu. No, uvjerljivo najveći razlog čekanja slijedeće godine je Windows Server 2008. Stvar je razvijana zajedno s Vistom i donosi potpunu podršku za sve što Vista pruža. Trenutni 2003 active directory mi ne daje tolike mogućnosti administracije Viste. Nadalje, server2008 donosi i Windows Deployment Services koji će mi omogućiti daleko lakši deployment Viste. Uz sve ovo - antivirusno rješenje koje koristimo nije potpuno prilagođeno Visti, no to će biti riješeno unutar dva mjeseca.

Evo kako bi migracija na Vistu odokativno izgledala kod mene:

upgrade na WSUS 3.0
upgrade na najnoviju verziju AV rješenje koje podržava Vistu
testna okolina virtualnih Vista mašina
migracija desktop podrške na Vistu
inventory hardvera i softvera na računalima tvrtke
uočavanje problema u kompatibilnosti
testiranje Viste u produkciji - razvojni dio IT sektora
testiranje Viste u ostalim sektorima firme
rješavanje problema kompatibilnosti*
upgrade sa server2003 active direcotryja na server2008
testiranje Windows Deployment Services
pokusni deployment Viste na samo jedan sektor
deployment na ostale sektore, jedan po jedan
upgrade računala u ostalim regijama

Lako je zaključiti da je ovo dugotrajan i mukotrpan posao. Zato se nikome ne žuri. Zvjezdicom (*) označeno je vjerojatno nešto najgore u cijelom scenariju, jer iziskuje natezanje s vanjskim partnerima, odnosno proizvođačima specifičnih aplikacija. Iz dosadašnjeg iskustva s velikom većinom njih, ovoga me stvarno najviše strah. Od nesposobnih, preko nezainteresiranih "ubrali smo lovu, ko vas j*b*" do kretenskih "mi ćemo napraviti verziju za Vistu kada nam se bude dalo, ali Vista je smeće - zašto uopće radite migraciju". Evo, već sad lagano živčanim jer sam se sjetio s kakvima ću morati raditi.

Nadam se da sam vam malo približio razloge "čekanja SP1" u poslovnim subjektima.
Cataphract je offline   Reply With Quote